Patrijarh Porfirije razgovarao sa režiserkom filma o svetom Nektariju

Srna
Foto: GS

BEOGRAD- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije razgovarao je u Beogradu sa rediteljkom Jelenom Popović o njenom igranom filmu "Božiji čovjek" o svetom Nektariju Eginskom, koji je već sedmicama najgledaniji u Grčkoj, a uskoro će biti prikazan u Beogradu i širom Srbije, te u Rusiji, Australiji, mnogim evropskim i azijskim zemljama.

"Radujem se tolikom uspehu srpske rediteljke i ovog filma jer opisuje život, širom pravoslavnog sveta, veoma poštovanog ugodnika Božijeg svetog Nektarija Eginskog", naveo je patrijarh Porfirije na svom "Instagramu", uz objavljenu fotografiju sa Popovićevom.

On je ocijenio da je na ovaj način filmska umjetnost na najbolji način u misiji vjere Hristove, te da daje priliku da se o životu Svetog Nektarija upoznaju ljudi širom svijeta.


Film "Božiji čovjek" rediteljke Jelene Popović, koji je posvećen Svetom Nektariju Eginskom, svečanu premijeru u Srbiji imaće 14. oktobra u velikoj sali Kombank dvorane, dok je međunarodnu premijeru imao na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu krajem aprila.

Film govori o životu Svetog Nektarija Eginskog Čudotvorca, čiji se zemaljski život završio 1920. godine, zbog čega je i sam film posvećen stogodišnjici od upokojenja svetog Nektarija.

Glavne uloge u filmu nose grčki glumac Aris Servetalis, koji glumi svetog Nektarija, američki holivudski glumac Miki Rurk koji je imao kratku, ali uticajnu ulogu paralizovanog čovjeka, čudesno izliječenog od svetog Nektarija, u vrijeme kada je Nektarije bio na samrti u bolnici Aretejon u Atini.

Tu je i ruski glumac Aleksandar Petrov, domaćoj publici poznat iz filma "Led".

Za scenario i režiju filma zaslužna je Jelena Popović, dok je filmska muzika djelo Zbignjeva Prajsnera, koji je komponovao i muziku za filmove Kšištofa Kješlovskog.

Uz "Simeon entertejment" (Simeon Entertaimentt) i "Vju master films" (View Master Films) u produkciji filma su, među mnogima, učestvovali i manastir Vatoped sa Svete Gore Atonske, Grčki Institut Svetog Maksima, kao i Mitropolija Mesogeje i Lavreotike.

"Nepravedno prognan, osuđen bez suđenja, oklevetan bez povoda, a ipak njegova ljubav prema Bogu i bližnjima pobedila je sve", kažu u produkcijskoj kući "Simeon entertejment", koja je učestvovala u stvaranju filma, i dodali da film prikazuje iskušenja svetog Nektarija Eginskog koji podnosi nepravednu mržnju svojih neprijatelja, istovremeno propovijedajući Riječ Božiju i želeći dobro svima.

Ostvarenje srpske rediteljke zabilježilo je veliki uspjeh u Grčkoj, gdje nekoliko nedjelja drži prvo mjesto gledanosti, a pogledalo ga je više od 300.000 gledalaca, navode distributeri.

Film je dva puta u mjesec dana primio Nagradu publike - na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu i na Festivalu grčkih filmova u Los Anđelesu.

Biografska drama je prikazivana na brojnim festivalima širom svijeta i osvajala nagrade, a najnovija je Gran pri na filmskom festivalu u italijanskom gradu Trentu.

Popovićeva je ranije izjavila da je ostvarenje rađeno na engleskom jeziku, što zbog glumaca, što zbog toga što je u pitanju jedna univerzalna priča, bez obzira na vjersku pripadnost.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana