Пала посљедња клапа серије у режији Здравка Шотре: Бурна судбина краља Александра

Г.С.
Пала посљедња клапа серије у режији Здравка Шотре: Бурна судбина краља Александра

Након неколико мјесеци рада и прекида снимање серије “Краљ”, у режији Здравка Шотре, завршено је, а сет овог телевизијског остварења окупио је више од 160 људи.

Снимање серије почело је 28. маја, а трајало је 74 дана. Радња се дешава од 1918. до 1934. године. Сценарио за серију “Краљ” написан је према роману Вука Драшковића “Александар од Југославије” у продукцији “Јунајтед медије”. Серија је окупила нека од највећих имена српског глумишта, а приказаће период од уласка краља Александра у ослобођени Београд по завршетку Првог свјетског рата па све до атентата на њега у Марсеју.

- Александра представљамо као човека коме је судбина наменила тешке задатке, који се рвао са бројним отпорима, и на крају платио главом то што је хтео. Младост му је прошла у ратовању, а потом се нашао пред страшним задатком стварања нове државе против које су били многи. Његова идеја, слична данашњој Европи, била је да народи разних вера, али доста блиски по пореклу, живе заједно - казао је раније о серији сам Шотра.

Једна од главних улога припала је глумици Тамари Алексић, која је тумачила лик краљице Марије.

- Најбоље што може да вам опише целокупно снимање јесте чињеница што сам завршила снимање пре неколико дана, а искористила сам своје слободно време да дођем на сет са свим овим дивним људима како бисмо прославили последње кадрове. То је опис екипе и атмосфере. На страну Љуба Булајић, који је мој директни партнер у серији, а који је маестрално одиграо улогу краља Александра, свако понаособ је био феноменалан. Љуба је толико истраживао историју краља Александра да се можете најежити када га видите у кадру - уколико сте гледали неке раније објављене документарне филмове - навела је Алексићева.

Према њеним ријечима, сви су пролазили општу обуку, а били су им омогућени и часови француског и румунског, те часови вожње за оне који не возе.

- Продукција, тон, сценографија, костими, фризуре, све је било феноменално. Свака част људима који су успели да оживе један такав историјски моменат, наравно, под палицом Здравка Шотре, који је такође феноменалан и увек тачно зна шта ради. За мене је ово искуство било посебно. Никада до сада нисам пролазила кроз овако нешто. Било је занимљиво и забавно. Добила сам прилику да играм Марију Карађорђевић, она је фасцинантна особа. Тих пар линија њеног лика, у својству краљице, принцезе и супруге, је било изузетно тешко одиграти, али и изузетно забавно - додаје глумица.

У серији глуме и Бранислав Лечић, Жарко Лаушевић, Милош Тимотијевић, Тихомир Станић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана