Pala posljednja klapa serije u režiji Zdravka Šotre: Burna sudbina kralja Aleksandra

G.S.
Pala posljednja klapa serije u režiji Zdravka Šotre: Burna sudbina kralja Aleksandra

Nakon nekoliko mjeseci rada i prekida snimanje serije “Kralj”, u režiji Zdravka Šotre, završeno je, a set ovog televizijskog ostvarenja okupio je više od 160 ljudi.

Snimanje serije počelo je 28. maja, a trajalo je 74 dana. Radnja se dešava od 1918. do 1934. godine. Scenario za seriju “Kralj” napisan je prema romanu Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije” u produkciji “Junajted medije”. Serija je okupila neka od najvećih imena srpskog glumišta, a prikazaće period od ulaska kralja Aleksandra u oslobođeni Beograd po završetku Prvog svjetskog rata pa sve do atentata na njega u Marseju.

- Aleksandra predstavljamo kao čoveka kome je sudbina namenila teške zadatke, koji se rvao sa brojnim otporima, i na kraju platio glavom to što je hteo. Mladost mu je prošla u ratovanju, a potom se našao pred strašnim zadatkom stvaranja nove države protiv koje su bili mnogi. Njegova ideja, slična današnjoj Evropi, bila je da narodi raznih vera, ali dosta bliski po poreklu, žive zajedno - kazao je ranije o seriji sam Šotra.

Jedna od glavnih uloga pripala je glumici Tamari Aleksić, koja je tumačila lik kraljice Marije.

- Najbolje što može da vam opiše celokupno snimanje jeste činjenica što sam završila snimanje pre nekoliko dana, a iskoristila sam svoje slobodno vreme da dođem na set sa svim ovim divnim ljudima kako bismo proslavili poslednje kadrove. To je opis ekipe i atmosfere. Na stranu Ljuba Bulajić, koji je moj direktni partner u seriji, a koji je maestralno odigrao ulogu kralja Aleksandra, svako ponaosob je bio fenomenalan. Ljuba je toliko istraživao istoriju kralja Aleksandra da se možete naježiti kada ga vidite u kadru - ukoliko ste gledali neke ranije objavljene dokumentarne filmove - navela je Aleksićeva.

Prema njenim riječima, svi su prolazili opštu obuku, a bili su im omogućeni i časovi francuskog i rumunskog, te časovi vožnje za one koji ne voze.

- Produkcija, ton, scenografija, kostimi, frizure, sve je bilo fenomenalno. Svaka čast ljudima koji su uspeli da ožive jedan takav istorijski momenat, naravno, pod palicom Zdravka Šotre, koji je takođe fenomenalan i uvek tačno zna šta radi. Za mene je ovo iskustvo bilo posebno. Nikada do sada nisam prolazila kroz ovako nešto. Bilo je zanimljivo i zabavno. Dobila sam priliku da igram Mariju Karađorđević, ona je fascinantna osoba. Tih par linija njenog lika, u svojstvu kraljice, princeze i supruge, je bilo izuzetno teško odigrati, ali i izuzetno zabavno - dodaje glumica.

U seriji glume i Branislav Lečić, Žarko Laušević, Miloš Timotijević, Tihomir Stanić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana