Пада ли нови рекорд у историји стриминга

Бранислав Предојевић
Пада ли нови рекорд у историји стриминга

ЛОС АНЂЕЛЕС - Нова, четврта сезона серија “Чудне ствари” наставила је и ове седмице свој тријумфални поход рушећи рекорде гледаности на “Нетфликсу” и на добром је путу да постане најгледанија серија на овом сервису и најгледанија серија у историји стриминга.

Четврта сезона стигла је 27. маја са седам дугометражних епизода које су се вратиле у Хокинс у Индијани пратећи нове авантуре Елевен, Мајка и остатак симпатичне дружине, те представиле новог застрашујућег негативца Векну из Наопаког свијета, док двије посљедње епизоде сезоне стижу 1. јула.

Током прва три дана приказивања серија је имала више од 287 милиона гледаних сати, што ју је гурнуло изнад “Бриџертона” као најгледанијег серијског остварења на енглеском језику.

Током прве седмице серија је скупила 335 милиона сати гледаности, док је ове седмице та бројка већ стигла до 620 милиона сати гледаности, а да буде боље, ово интересовање је вратило и прве три сезоне у топ 10 најгледанијих серија.

Настави ли овим темпом, серија не би требало да има проблема да изазове 1,6 милијарди сати гледаности, које је јужнокорејска хит серија “Игра лигње” скупила током првих 28 дана од објављивања. Треба поменути да посљедње двије епизоде четврте сезоне имају комбиновано вријеме трајања од око четири сата, што додатно продужава гледаност и практично значи да би ова сезона могла претворити “Чудне ствари” у највећу стриминг серију свих времена. Осим што руши све цифре гледаности и обнавља интересовање публике за претходне сезоне серије, треба имати на уму да када буду емитоване посљедње двије епизоде сезоне, ове бројке ће вјероватно експлодирати преко свих очекивања, што ће бити сјајна увертира за пету и, како је најављено, посљедња сезону франшизе, која стиже у наредне двије године.

Све ове бројке су сјајна вијест за “Нетфликс”, којем у посљедње вријеме нису цвјетале руже, са извјештајима о огромној прекомјерној потрошњи, смањеној вриједности дионица компаније након што је 50 милијарди долара избрисано са тржишне вриједности компаније и огромном паду броја претплатника у поређењу са претходним предвиђањима.

Иако пораст интересовања за једну од њихових ИП адреса неће бити довољан да отклони све њихове невоље, сигурно осјећају олакшање гледајући како једна од њихових најпопуларнијих серија још успијева да добро послује чувајући репутацију компаније.

Музика

Занимљиво је да се пјесма Кејт Буш из 1985. године поново нашла у врху топ-листа широм планете након што је увршћена у саундтрек нове сезоне.

Ријеч је о легендарном хиту “Running Up That Hill”, који је послије 37 година поново освојио слушаоце, након што је  у првој епизоди четврте сезоне на вокмену слуша Макс Мејфилд, а мелодија може да се чује и у неким другим кључним сценама. Ово није први пут да нека стара пјесма поново стекне популарност захваљујући серији. Музичка тема култног филма осамдесетих “Бескрајна приче” забиљежила је раст броја прегледа на “Јутјубу” од чак  800 процената више, након што се појавила у трећој сезони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана