Pada li novi rekord u istoriji striminga

Branislav Predojević
Pada li novi rekord u istoriji striminga

LOS ANĐELES - Nova, četvrta sezona serija “Čudne stvari” nastavila je i ove sedmice svoj trijumfalni pohod rušeći rekorde gledanosti na “Netfliksu” i na dobrom je putu da postane najgledanija serija na ovom servisu i najgledanija serija u istoriji striminga.

Četvrta sezona stigla je 27. maja sa sedam dugometražnih epizoda koje su se vratile u Hokins u Indijani prateći nove avanture Eleven, Majka i ostatak simpatične družine, te predstavile novog zastrašujućeg negativca Veknu iz Naopakog svijeta, dok dvije posljednje epizode sezone stižu 1. jula.

Tokom prva tri dana prikazivanja serija je imala više od 287 miliona gledanih sati, što ju je gurnulo iznad “Bridžertona” kao najgledanijeg serijskog ostvarenja na engleskom jeziku.

Tokom prve sedmice serija je skupila 335 miliona sati gledanosti, dok je ove sedmice ta brojka već stigla do 620 miliona sati gledanosti, a da bude bolje, ovo interesovanje je vratilo i prve tri sezone u top 10 najgledanijih serija.

Nastavi li ovim tempom, serija ne bi trebalo da ima problema da izazove 1,6 milijardi sati gledanosti, koje je južnokorejska hit serija “Igra lignje” skupila tokom prvih 28 dana od objavljivanja. Treba pomenuti da posljednje dvije epizode četvrte sezone imaju kombinovano vrijeme trajanja od oko četiri sata, što dodatno produžava gledanost i praktično znači da bi ova sezona mogla pretvoriti “Čudne stvari” u najveću striming seriju svih vremena. Osim što ruši sve cifre gledanosti i obnavlja interesovanje publike za prethodne sezone serije, treba imati na umu da kada budu emitovane posljednje dvije epizode sezone, ove brojke će vjerovatno eksplodirati preko svih očekivanja, što će biti sjajna uvertira za petu i, kako je najavljeno, posljednja sezonu franšize, koja stiže u naredne dvije godine.

Sve ove brojke su sjajna vijest za “Netfliks”, kojem u posljednje vrijeme nisu cvjetale ruže, sa izvještajima o ogromnoj prekomjernoj potrošnji, smanjenoj vrijednosti dionica kompanije nakon što je 50 milijardi dolara izbrisano sa tržišne vrijednosti kompanije i ogromnom padu broja pretplatnika u poređenju sa prethodnim predviđanjima.

Iako porast interesovanja za jednu od njihovih IP adresa neće biti dovoljan da otkloni sve njihove nevolje, sigurno osjećaju olakšanje gledajući kako jedna od njihovih najpopularnijih serija još uspijeva da dobro posluje čuvajući reputaciju kompanije.

Muzika

Zanimljivo je da se pjesma Kejt Buš iz 1985. godine ponovo našla u vrhu top-lista širom planete nakon što je uvršćena u saundtrek nove sezone.

Riječ je o legendarnom hitu “Running Up That Hill”, koji je poslije 37 godina ponovo osvojio slušaoce, nakon što je  u prvoj epizodi četvrte sezone na vokmenu sluša Maks Mejfild, a melodija može da se čuje i u nekim drugim ključnim scenama. Ovo nije prvi put da neka stara pjesma ponovo stekne popularnost zahvaljujući seriji. Muzička tema kultnog filma osamdesetih “Beskrajna priče” zabilježila je rast broja pregleda na “Jutjubu” od čak  800 procenata više, nakon što se pojavila u trećoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana