Отворена Сала српског филма

Тањуг
Отворена Сала српског филма

БЕОГРАД - Сала српског филма отворена је данас у Комбанк дворани и биће намјењена приказивању искључиво домаћих некомерцијалних документарних и уметничких остварења, као и мањинских копродукција.

Први филмови који ће бити приказани су "Запослена" Никоса Лабота који је копродукција са Грчком и Француском, затим "Небеска тема" Младена Матичевића и "Едерлези Рајзинг" Лазара Бодроже, док ће након њих публика моћи да погледа "Шавове" Мирослава Терзића, "Довлатова" Алексеја Германа и "Случај Макавејев" Горана Радовановића. 

Како је директор Комбанк дворане Игор Станковић на данашњој конференцији истакао, биоскопи постају кућа комерцијалних филмова, те је ова иницијатива јако важна за оне ауторе чија остварења немају комерцијални капацитет или их брзо замјене блокбастери, те сада имају прилику да буду приказани на великом платну.

Такође, биће омогућено да у процесу постпродукције редитељи искористе салу да погледају тест пројекцију и провјере радне верзије. 

Сала српског филма је подухват настао у сарадњи Филмског центра Србије и Комбанк Дворане. 

Предсједница Управног одбора ФЦС Јелена Триван истакла је да је један од најважнијих пројеката у сарадњи са Министраством културе управо дигитализација биоскопа, а да је филмовима који они подржавају јако важно да развију публику која ће сада имати гдје и да их погледа.

"Наш посао испада јалов ако улажемо у филмове које немају где да се прикажу. Сада ће се то променити и то је највећа врлина овог пројекта. Такође, сваки филм ће бити титлован на енглески што ће туристима као и странцима који овде живе омогућити да сваког дана могу да погледају филмове из савремене српске продукције", казала је Триванова. 

Према њеном мишљењу средства за прављење филмова више нису проблем, буџети су велики, али недостатак биоскопа јесте. 

Директор ФЦС Гордан Матић такође је истакао важност дигитализације биоскопа која се проширила на 17 градова Србије, а у Сали српског филма, како је истакао, у сарадњи са Комбанк двораном и власницима права биће приказани и бројни екпериментални и ауторски филмови, а карте ће бити по цијени од 300 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана