Otvorena Sala srpskog filma

Tanjug
Otvorena Sala srpskog filma

BEOGRAD - Sala srpskog filma otvorena je danas u Kombank dvorani i biće namjenjena prikazivanju isključivo domaćih nekomercijalnih dokumentarnih i umetničkih ostvarenja, kao i manjinskih koprodukcija.

Prvi filmovi koji će biti prikazani su "Zaposlena" Nikosa Labota koji je koprodukcija sa Grčkom i Francuskom, zatim "Nebeska tema" Mladena Matičevića i "Ederlezi Rajzing" Lazara Bodrože, dok će nakon njih publika moći da pogleda "Šavove" Miroslava Terzića, "Dovlatova" Alekseja Germana i "Slučaj Makavejev" Gorana Radovanovića. 

Kako je direktor Kombank dvorane Igor Stanković na današnjoj konferenciji istakao, bioskopi postaju kuća komercijalnih filmova, te je ova inicijativa jako važna za one autore čija ostvarenja nemaju komercijalni kapacitet ili ih brzo zamjene blokbasteri, te sada imaju priliku da budu prikazani na velikom platnu.

Takođe, biće omogućeno da u procesu postprodukcije reditelji iskoriste salu da pogledaju test projekciju i provjere radne verzije. 

Sala srpskog filma je poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane. 

Predsjednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan istakla je da je jedan od najvažnijih projekata u saradnji sa Ministrastvom kulture upravo digitalizacija bioskopa, a da je filmovima koji oni podržavaju jako važno da razviju publiku koja će sada imati gdje i da ih pogleda.

"Naš posao ispada jalov ako ulažemo u filmove koje nemaju gde da se prikažu. Sada će se to promeniti i to je najveća vrlina ovog projekta. Takođe, svaki film će biti titlovan na engleski što će turistima kao i strancima koji ovde žive omogućiti da svakog dana mogu da pogledaju filmove iz savremene srpske produkcije", kazala je Trivanova. 

Prema njenom mišljenju sredstva za pravljenje filmova više nisu problem, budžeti su veliki, ali nedostatak bioskopa jeste. 

Direktor FCS Gordan Matić takođe je istakao važnost digitalizacije bioskopa koja se proširila na 17 gradova Srbije, a u Sali srpskog filma, kako je istakao, u saradnji sa Kombank dvoranom i vlasnicima prava biće prikazani i brojni ekperimentalni i autorski filmovi, a karte će biti po cijeni od 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana