Oтворен девети фестивал Медитеранског и Европског филма

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је синоћ отворен Девети Фестивал медитеранског и европског филма на којем је приказано 26 играних, документарних и кратких филмова из десетак земаља Европе и Медитерана.

Слоган овогодишњег фестивала је "Под свјетлом мјесечеве ријеке", а церемонија отварања одржана је на обали Требишњици уз специјалне свјетлосне ефекте.

Фестивал је отворила помоћник министра културе Републике Српске Тања Ђаковић, која је рекла да, осим популаризације филма, као једне од најатрактивнијих грана умјетности, овај фестивал промовише и један од најљепших градова медитерана - Требиње који је богат историјом и добро чуваним културним насљеђем.

Ђаковићева је рекла да Влада Српске и Министарство просвјете и културе, у сарадњи са руководством Града, настоје да обезбиједе све неопходне услове да се Требиње и Херцеговина културно развијају, не заостајући за другим градовима Републике Српске и окружења, а опет, водећи рачуна да остану своји и препознатљиви.

"Фестивал има за циљ популаризацију једне од комплементарних кинематографских дјелатности, као веома важног и препознатљивог сегмента културе Српске који годинама ужива подршку Министарства просвјете и културе", рекла је Ђаковићева.

Спремност Владе и Министарства просвјете и културе да снажније подрже развој кинематографије у Републици Српској, каже Ђаковићева, потврђује и чињеница да је недавно основана нова републичка установа културе - Центар за развој и унапређење кинематографије.

Она је додала да се паралелно с тим, интензивно ради и на изради новог закона о аудио-визуелној дјелатности, чиме ће се обезбиједити сви предуслове за развој филма, као једне од најпопуларнијих области умјетности.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да овај фестивал заузима посебно мјесто у оквиру Требињског културног љета и једна је од манифестација која на најрепрезентативнији начин представља град широм региона.

"Граду Требињу је част и привилегија што може да подржи овакав фестивал. Захвални смо организатору Пеђи Милојевићу који са својим тимом сваке године унапређује овај догађај и са истим жаром као и на почетку ради на његовој припреми", рекао је Ћурић.

Он каже да о умјетничком богатству овог фестивала говори 26 филмова који ће бити приказани до 8. августа на више локација у граду.

Фестивалска награда "Златни платан" за посебан допринос евромедитеранској кинематографији вечерас је додијељена прослављеној српској глумици Наташи Нинковић, а глумцу Светозару Цветковићу биће уручена у суботу, 7. августа.

Нинковићева је након уручења награде истакла да јој ово признање посебно значи јер јој је додијељено у родном граду.

Подсјетила је да је прву награду, такође, добила у Требињу и да јој је она одредила професионални и животни пут.

Нинковићева је испричала анегдоту када је у стану великог глумца Небојше Глоговца, међу бројним наградама, угледала награду "Златни платан".

"Мени не би право и кажем му први пут сам у животу љубоморна на тебе и мислим да та награда припада мени. И ево, ја сам је дочекала и хвала вам", рекла је Нинковићева.

Овогодишња новина фестивала је програм дјечијег филма, а посјетиоци фестивала уживаће и у музичким концертима, дружењу са гостима фестивала на традиционалној кафи под платанима, док су планиране и двије промоције књига - Ане Атанасковић и Горана Гоцића, те изложба слика Бојана Стојановића.

Фестивалска догађања планирана су на љетној сцени Дома младих, у Културном центру, дворишту Музеја Херцеговине, башти хотела Леотар и тераси пивнице Хумско, а вечерас је приказан филм "Четири приче" редитеља Драгана Рајића.

Фестивал организују "Танграм центра", Културни центра Требиње, Дом младих и хотел "Леотар", а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Требиње и Министарство културе и информисања Србије.

Фестивал ће трајати до 8. августа, а улаз за све филмске пројекције је бесплатан - уз резервацију карата на мејл [email protected]
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана