Otvoren deveti festival Mediteranskog i Evropskog filma

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - U Trebinju je sinoć otvoren Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma na kojem je prikazano 26 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz desetak zemalja Evrope i Mediterana.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Pod svjetlom mjesečeve rijeke", a ceremonija otvaranja održana je na obali Trebišnjici uz specijalne svjetlosne efekte.

Festival je otvorila pomoćnik ministra kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je rekla da, osim popularizacije filma, kao jedne od najatraktivnijih grana umjetnosti, ovaj festival promoviše i jedan od najljepših gradova mediterana - Trebinje koji je bogat istorijom i dobro čuvanim kulturnim nasljeđem.

Đakovićeva je rekla da Vlada Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa rukovodstvom Grada, nastoje da obezbijede sve neophodne uslove da se Trebinje i Hercegovina kulturno razvijaju, ne zaostajući za drugim gradovima Republike Srpske i okruženja, a opet, vodeći računa da ostanu svoji i prepoznatljivi.

"Festival ima za cilj popularizaciju jedne od komplementarnih kinematografskih djelatnosti, kao veoma važnog i prepoznatljivog segmenta kulture Srpske koji godinama uživa podršku Ministarstva prosvjete i kulture", rekla je Đakovićeva.

Spremnost Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture da snažnije podrže razvoj kinematografije u Republici Srpskoj, kaže Đakovićeva, potvrđuje i činjenica da je nedavno osnovana nova republička ustanova kulture - Centar za razvoj i unapređenje kinematografije.

Ona je dodala da se paralelno s tim, intenzivno radi i na izradi novog zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti, čime će se obezbijediti svi preduslove za razvoj filma, kao jedne od najpopularnijih oblasti umjetnosti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da ovaj festival zauzima posebno mjesto u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i jedna je od manifestacija koja na najreprezentativniji način predstavlja grad širom regiona.

"Gradu Trebinju je čast i privilegija što može da podrži ovakav festival. Zahvalni smo organizatoru Peđi Milojeviću koji sa svojim timom svake godine unapređuje ovaj događaj i sa istim žarom kao i na početku radi na njegovoj pripremi", rekao je Ćurić.

On kaže da o umjetničkom bogatstvu ovog festivala govori 26 filmova koji će biti prikazani do 8. avgusta na više lokacija u gradu.

Festivalska nagrada "Zlatni platan" za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji večeras je dodijeljena proslavljenoj srpskoj glumici Nataši Ninković, a glumcu Svetozaru Cvetkoviću biće uručena u subotu, 7. avgusta.

Ninkovićeva je nakon uručenja nagrade istakla da joj ovo priznanje posebno znači jer joj je dodijeljeno u rodnom gradu.

Podsjetila je da je prvu nagradu, takođe, dobila u Trebinju i da joj je ona odredila profesionalni i životni put.

Ninkovićeva je ispričala anegdotu kada je u stanu velikog glumca Nebojše Glogovca, među brojnim nagradama, ugledala nagradu "Zlatni platan".

"Meni ne bi pravo i kažem mu prvi put sam u životu ljubomorna na tebe i mislim da ta nagrada pripada meni. I evo, ja sam je dočekala i hvala vam", rekla je Ninkovićeva.

Ovogodišnja novina festivala je program dječijeg filma, a posjetioci festivala uživaće i u muzičkim koncertima, druženju sa gostima festivala na tradicionalnoj kafi pod platanima, dok su planirane i dvije promocije knjiga - Ane Atanasković i Gorana Gocića, te izložba slika Bojana Stojanovića.

Festivalska događanja planirana su na ljetnoj sceni Doma mladih, u Kulturnom centru, dvorištu Muzeja Hercegovine, bašti hotela Leotar i terasi pivnice Humsko, a večeras je prikazan film "Četiri priče" reditelja Dragana Rajića.

Festival organizuju "Tangram centra", Kulturni centra Trebinje, Dom mladih i hotel "Leotar", a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Trebinje i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Festival će trajati do 8. avgusta, a ulaz za sve filmske projekcije je besplatan - uz rezervaciju karata na mejl [email protected]
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana