Остварење Џона Вуа “Тврдо кувано” слави 30 година од премијере: Врхунац херојског крвопролића

Бранислав Предојевић
Остварење Џона Вуа “Тврдо кувано” слави 30 година од премијере: Врхунац херојског крвопролића

БАЊАЛУКА - Акциони филм “Тврдо кувано” у режији легендарног Џона Вуа прије тачно 30 година стигао је у биоскопе поставши у сљедеће три деценије тешко достижан класик унутар жанра.

У рукама било ког другог режисера овај филм је лако могао постати отрцан крими-акцијаш каквих се годишње појави на стотине, али је Ву претворио “Тврдо кувано” у адреналинску бомбу и класик жанра херојског крвопролића.

Снимивши серију филмова од средине осамдесетих Ву је своје име претворио у синоним за успорену акцију, кул обучене протагонисте са два пиштоља, гомиле лешева и пуно лепршавих птица у кадру. Испоручио је неколико директних класика у облику филмова “А Netter Tomorow” (1986), “Bullet In The Head” (1990) и “The Killer” (1989), да би 1992. године овим филмом створио ултимативни класик херојског крвопролића.

Филм је настао на основу грубог сценарија Барија Вонга и прати усамљеног, суровог полицајца који игра само по својим правилима, инспектора Јуена познатог под надимком Текила (Чоу Јун Фат) који се упушта у личну освету банди кријумчара оружја који су убили његовог партнера у акцији. Док се припрема за обрачун против зликоваца Џонија Вонга (Ентони Вонг), он добија помоћ од ундерковер полицајца Тонија (Тони Лијанг) и спреман је да на било који начин угаси своју потребу за осветом користећи бруталну силу и позамашну количину метака.

Претходни Вуови филмови, иако изузетно популарни у Хонгконгу, ипак су привукли критику због гламуризовања криминалаца, тако да је овим филмом он желио да одговори на ову критику и сними филм о полицајцу у стилу Клинта Иствуда и Стива Меквина.

У свом стилу дорађивао је Вонгов сценарио на лицу мјеста, оголивши причу, док је неке сцене, попут обрачуна у чајџиници на почетку филма, снимио без икаквог сценарија. Резултат је нестварни, кинетички вртлог крвавог крвопролића, гдје добри и лоши момци лете кроз ваздух, експлозије одјекују свуда, а Чоу Јун Фат са чачкалицом у устима решета зликовце као у игрици до ултимативног обрачуна у болници, коју банда користи као складиште оружја. Тад настаје епски рат током којег Текила и Тони уништавају банду и болницу уз вулкан експлозија, хиљаде испаљених метака и водоскоке крви.

Овим филмом Ву је купио своју карту за Холивуд, а филм је стекао култни статус, како код публике, тако и код режисера попут Квентина Тарантина, Роберта Родригеза или Антонија Фукое, уз утицај на филмове попут “Матрикса”, “Десперада” или серијала “Џон Вик”.

Уз буџет од 4,5 милиона долара зарадио је 20 милиона на азијском тржишту, али је временом кроз ДВД и телевизијску дистрибуцију постао култни класик код западне публике. Сам режисер рекао је да је разлог популарности филма то што је он створен за публику и биоскопско искуство.

- Критичарима се више свидио филм “Убица”, јер је помијешао радњу са умјетношћу. Прави љубитељи филмова вољели су “Тврдо кувано”, јер је био филм за уживање у биоскопу - рекао је Ву.

Три деценије касније његов филм каријере и даље је ненадмашена комбинација упечатљивог стила, фуриозне акције и епске карактеризације ликова. Једноставно речено, “Тврдо кувано” је 128 минута акционог савршенства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана