Ostvarenje Džona Vua “Tvrdo kuvano” slavi 30 godina od premijere: Vrhunac herojskog krvoprolića

Branislav Predojević
Ostvarenje Džona Vua “Tvrdo kuvano” slavi 30 godina od premijere: Vrhunac herojskog krvoprolića

BANjALUKA - Akcioni film “Tvrdo kuvano” u režiji legendarnog Džona Vua prije tačno 30 godina stigao je u bioskope postavši u sljedeće tri decenije teško dostižan klasik unutar žanra.

U rukama bilo kog drugog režisera ovaj film je lako mogao postati otrcan krimi-akcijaš kakvih se godišnje pojavi na stotine, ali je Vu pretvorio “Tvrdo kuvano” u adrenalinsku bombu i klasik žanra herojskog krvoprolića.

Snimivši seriju filmova od sredine osamdesetih Vu je svoje ime pretvorio u sinonim za usporenu akciju, kul obučene protagoniste sa dva pištolja, gomile leševa i puno lepršavih ptica u kadru. Isporučio je nekoliko direktnih klasika u obliku filmova “A Netter Tomorow” (1986), “Bullet In The Head” (1990) i “The Killer” (1989), da bi 1992. godine ovim filmom stvorio ultimativni klasik herojskog krvoprolića.

Film je nastao na osnovu grubog scenarija Barija Vonga i prati usamljenog, surovog policajca koji igra samo po svojim pravilima, inspektora Juena poznatog pod nadimkom Tekila (Čou Jun Fat) koji se upušta u ličnu osvetu bandi krijumčara oružja koji su ubili njegovog partnera u akciji. Dok se priprema za obračun protiv zlikovaca Džonija Vonga (Entoni Vong), on dobija pomoć od underkover policajca Tonija (Toni Lijang) i spreman je da na bilo koji način ugasi svoju potrebu za osvetom koristeći brutalnu silu i pozamašnu količinu metaka.

Prethodni Vuovi filmovi, iako izuzetno popularni u Hongkongu, ipak su privukli kritiku zbog glamurizovanja kriminalaca, tako da je ovim filmom on želio da odgovori na ovu kritiku i snimi film o policajcu u stilu Klinta Istvuda i Stiva Mekvina.

U svom stilu dorađivao je Vongov scenario na licu mjesta, ogolivši priču, dok je neke scene, poput obračuna u čajdžinici na početku filma, snimio bez ikakvog scenarija. Rezultat je nestvarni, kinetički vrtlog krvavog krvoprolića, gdje dobri i loši momci lete kroz vazduh, eksplozije odjekuju svuda, a Čou Jun Fat sa čačkalicom u ustima rešeta zlikovce kao u igrici do ultimativnog obračuna u bolnici, koju banda koristi kao skladište oružja. Tad nastaje epski rat tokom kojeg Tekila i Toni uništavaju bandu i bolnicu uz vulkan eksplozija, hiljade ispaljenih metaka i vodoskoke krvi.

Ovim filmom Vu je kupio svoju kartu za Holivud, a film je stekao kultni status, kako kod publike, tako i kod režisera poput Kventina Tarantina, Roberta Rodrigeza ili Antonija Fukoe, uz uticaj na filmove poput “Matriksa”, “Desperada” ili serijala “Džon Vik”.

Uz budžet od 4,5 miliona dolara zaradio je 20 miliona na azijskom tržištu, ali je vremenom kroz DVD i televizijsku distribuciju postao kultni klasik kod zapadne publike. Sam režiser rekao je da je razlog popularnosti filma to što je on stvoren za publiku i bioskopsko iskustvo.

- Kritičarima se više svidio film “Ubica”, jer je pomiješao radnju sa umjetnošću. Pravi ljubitelji filmova voljeli su “Tvrdo kuvano”, jer je bio film za uživanje u bioskopu - rekao je Vu.

Tri decenije kasnije njegov film karijere i dalje je nenadmašena kombinacija upečatljivog stila, furiozne akcije i epske karakterizacije likova. Jednostavno rečeno, “Tvrdo kuvano” je 128 minuta akcionog savršenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana