Омаж Тенесију Вилијамсу мајстору јужњачке драме

Б. П.
Омаж Тенесију Вилијамсу мајстору јужњачке драме

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Кинотека Републике Српске у оквиру редовног програма “Филмотека” 7. и 8. фебруара организује пројекције филмова снимљених по комадима славног америчког драматурга Тенесија Вилијамса.

Прве вечери биће приказан филм “Трамвај звани жеља”, док је друге вечери на програму филм “Тетовирана ружа” из 1955. године.

Обје пројекције се одржавају у Културном центру Источно Ново Сарајево са почетком од 19 часова.

Тенеси Вилијамс био је један од најзначајнијих драмских писаца 20. вијека. Име Тенеси су му дале колеге на колеџу инспирисане његовим јужњачким акцентом и чињеницом да му је отац био поријеклом из Тенесија. Освојио је двије Пулицерове награде за комад “Трамвај звани жеља” 1948. и за драму “Мачка на усијаном лименом крову” 1955.

Драма “Трамвај звани жеља” написана је 1947, а популарност широм свијета стекла је истоименом филмском адаптацијом режисера Елије Казана из 1951. у којој су главне улоге играли Марлон Брандо и Вивијен Ли. Занимљиво је да је по мотивима овог драмског текста и Вуди Ален 2013. реализовао сценарио за филм “Плави јасмин”. Казанова верзија за филм, коју је такође написао Вилијамс, добила је три од четири “Оскара” који се додјељују главним и споредним глумцима. Један је добила Вивијен Ли, која је играла Бланш, а друга два, за споредне улоге, добили су Ким Хантер за улогу Стеле Ковалски и Карл Малден за улогу Харолда Мичела. Брандо је остао без “Оскара”, али је ипак улогом Стенлија Ковалског дошао у врх листе модерних филмских глумаца своје генерације.

Улаз на обје пројекције је слободан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана