Omaž Tenesiju Vilijamsu majstoru južnjačke drame

B. P.
Omaž Tenesiju Vilijamsu majstoru južnjačke drame

ISTOČNO SARAJEVO - Kinoteka Republike Srpske u okviru redovnog programa “Filmoteka” 7. i 8. februara organizuje projekcije filmova snimljenih po komadima slavnog američkog dramaturga Tenesija Vilijamsa.

Prve večeri biće prikazan film “Tramvaj zvani želja”, dok je druge večeri na programu film “Tetovirana ruža” iz 1955. godine.

Obje projekcije se održavaju u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom od 19 časova.

Tenesi Vilijams bio je jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. vijeka. Ime Tenesi su mu dale kolege na koledžu inspirisane njegovim južnjačkim akcentom i činjenicom da mu je otac bio porijeklom iz Tenesija. Osvojio je dvije Pulicerove nagrade za komad “Tramvaj zvani želja” 1948. i za dramu “Mačka na usijanom limenom krovu” 1955.

Drama “Tramvaj zvani želja” napisana je 1947, a popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elije Kazana iz 1951. u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivijen Li. Zanimljivo je da je po motivima ovog dramskog teksta i Vudi Alen 2013. realizovao scenario za film “Plavi jasmin”. Kazanova verzija za film, koju je takođe napisao Vilijams, dobila je tri od četiri “Oskara” koji se dodjeljuju glavnim i sporednim glumcima. Jedan je dobila Vivijen Li, koja je igrala Blanš, a druga dva, za sporedne uloge, dobili su Kim Hanter za ulogu Stele Kovalski i Karl Malden za ulogu Harolda Mičela. Brando je ostao bez “Oskara”, ali je ipak ulogom Stenlija Kovalskog došao u vrh liste modernih filmskih glumaca svoje generacije.

Ulaz na obje projekcije je slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana