Одржана београдска премијера филма “Дневник Диане Будисављевић”

Срна
Одржана београдска премијера филма “Дневник Диане Будисављевић”

БЕОГРАД - У Београду је премијерно приказан филм “Дневник Диане Будисављевић”, истинита прича о држављанки аустријског поријекла која је за вријеме Другог свјетског рата спасила више од 10.000 српске дјеце из усташких логора.

Филм је приказан синоћ на три распродате пројекције на фестивалу “Слободна зона”, а екипа предвођена редитељком Даном Будисављевић поздрављена је овацијама.

Дана Будисављевић је захвалила публици у име цијеле филмске екипе, наводећи да је ријетка прилика да су могли да чују свједоке како говоре, јер је њима најтеже да о томе говоре, саопштено је дистрибутерске компаније “Фејм солушнс”.

“Они су свједоци колико је Диана учинила, а и ви сада видите колико су то различити животи које су водили и како свако има своју причу. Они су свједоци да је живот побиједио смрт и да је добро побиједило зло”, рекла је Дана Будисављевић.

Публици су се поклонили редитељка, продуценти и екипа филма, уз глумце Мирјану Карановић и Тихомира Станића, као и свједоци ових догађаја Живко Зеленбрз, Нада Влаисављевић и Милорад Јандрић.

Влаисављевићева је захвалила постхумно Диани Будисављевић “у име све дјеце које је спасила из усташких логора и испричала истиниту причу осуђену на заборав”.

Јандрић је рекао да је све што је публика видјела на филму жива истина и замолио да се она пришири даље.

Зеленбрз је рекао да је редитељка Дана направила маестрално дјело и да је успјела никога да не оптужи, већ да се сви заједно боре да се ово више никада никоме не понови.

Дана Будисављевић је стигла у Београд након њемачке премијере филма на фестивалу у Котбусу, на којем је овај филм добио награду за најбољи дебитантски филм.

Међу званицама у публици били су амбасадор Хрватске Гордан Бакота и амбасадор Њемачке Томас Шиб, као и представници Удружења логораша Србије и Музеја геноцида Србије.

Премијера је окупила и познате личности, као што су Слобода Мићаловић, Пеђа Бјелац, Наташа Нинковић, Светлана Бојковић, Гордан Кичић, Александар Ђурица, Срдан Голубовић и Дарко Лунгулов.

Овај филм је апсолутни побједник Пулског филмског фестивала са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског поријекла удатој за љекара православне вјероисповијести у Загребу, која је за вријеме Другог свјетског рата, сигурне смрти спасила више од 10.000 српске дјеце из НДХ логора.

Филм хрватско-словеначко-српске копродукције “Дневник Диане Будисављевић” публика ће моћи да погледа у биоскопима широм Србије од четвртка, 14. новембра, након данашње новосадске премијере у биоскопу “Арена синеплекс”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана