Održana beogradska premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević”

Srna
Održana beogradska premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević”

BEOGRAD - U Beogradu je premijerno prikazan film “Dnevnik Diane Budisavljević”, istinita priča o državljanki austrijskog porijekla koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških logora.

Film je prikazan sinoć na tri rasprodate projekcije na festivalu “Slobodna zona”, a ekipa predvođena rediteljkom Danom Budisavljević pozdravljena je ovacijama.

Dana Budisavljević je zahvalila publici u ime cijele filmske ekipe, navodeći da je rijetka prilika da su mogli da čuju svjedoke kako govore, jer je njima najteže da o tome govore, saopšteno je distributerske kompanije “Fejm solušns”.

“Oni su svjedoci koliko je Diana učinila, a i vi sada vidite koliko su to različiti životi koje su vodili i kako svako ima svoju priču. Oni su svjedoci da je život pobijedio smrt i da je dobro pobijedilo zlo”, rekla je Dana Budisavljević.

Publici su se poklonili rediteljka, producenti i ekipa filma, uz glumce Mirjanu Karanović i Tihomira Stanića, kao i svjedoci ovih događaja Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević i Milorad Jandrić.

Vlaisavljevićeva je zahvalila posthumno Diani Budisavljević “u ime sve djece koje je spasila iz ustaških logora i ispričala istinitu priču osuđenu na zaborav”.

Jandrić je rekao da je sve što je publika vidjela na filmu živa istina i zamolio da se ona priširi dalje.

Zelenbrz je rekao da je rediteljka Dana napravila maestralno djelo i da je uspjela nikoga da ne optuži, već da se svi zajedno bore da se ovo više nikada nikome ne ponovi.

Dana Budisavljević je stigla u Beograd nakon njemačke premijere filma na festivalu u Kotbusu, na kojem je ovaj film dobio nagradu za najbolji debitantski film.

Među zvanicama u publici bili su ambasador Hrvatske Gordan Bakota i ambasador Njemačke Tomas Šib, kao i predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije.

Premijera je okupila i poznate ličnosti, kao što su Sloboda Mićalović, Peđa Bjelac, Nataša Ninković, Svetlana Bojković, Gordan Kičić, Aleksandar Đurica, Srdan Golubović i Darko Lungulov.

Ovaj film je apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porijekla udatoj za ljekara pravoslavne vjeroispovijesti u Zagrebu, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske djece iz NDH logora.

Film hrvatsko-slovenačko-srpske koprodukcije “Dnevnik Diane Budisavljević” publika će moći da pogleda u bioskopima širom Srbije od četvrtka, 14. novembra, nakon današnje novosadske premijere u bioskopu “Arena sinepleks”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana