Одлазак мага хорора

Агенције
Одлазак мага хорора

Амерички режисер и писац Стјуарт Гордон преминуо је у уторак у 72. години, преноси магазин “Варајети”. Најпознатији је по дјелима попут култног класика “Ре-аниматор”, рађеног по дјелу Хауарда Филипса Лавкфарта, те остварењу “From Beyond”.

Познат је као један од режисера који су најбоље успијевали да Лавкрафтова дјела прилагоде великом платну. Стварао је филмове фокусиране на жанр хорора, али се опробао и у ноару и научној фантастици. С обзиром на то да је био велики обожавалац Лавкрафта, те Едгара Алана Поа, адаптирао је неколико њихових дјела и прича.

- Увијек сам тражио начине да се увучем људима под кожу, да на њих бацим нешто на шта нису спремни, да их изненадим и да све оде у смјеру којем се нису надали. Понекад се то људима не допадне, а понекад баш уживају у томе. Ја сам један од оних који уживају у томе - говорио је својевремено Гордон.

Био је активан и у позоришту у Лос Анђелесу, гдје је режирао “Неверморе… Ан Евенинг њитх Едгар Аллен Пое”, у којем је глумио Џефри Комбс, који је играо и у његовом филму “Ре-аниматор”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана