Објављена енциклопедија посвећена саги о Гералту из Ривије

Миланка Митрић/агенције
Објављена енциклопедија посвећена саги о Гералту из Ривије

БЕОГРАД - “Чудесно путовање по кључним местима на којима се одвија радња Вешца”, овако је најављена књига “Вештац - Енциклопедија: Континент”, аутора Алена Т. Писегира, рађена према свијету створеном у дјелима Анџеја Сапковског.

Ово дјело од прије неколико дана доступно је на српском језику (на екавици), а објављено је у издању “Чаробне књиге” из Београда.

- Вођени пером Анџеја Сапковског, Гералт из Ривије, Јенефер, Цири и Невен прелазе континент уздуж и попреко. Од скривене тврђаве Каер Морхен до тајанствених дубина Потопљеног Иса, преко величанствене Цинтре и неприступачне Брокилонске шуме - ова књижевна сага, заснована на сложеним односима народа и краљевстава, црпи надахнуће из историје тих територија. Након Конјункције сфера и доласка различитих народа на континент, настајале су разне земље, неке су се шириле, а неке нестајале. Империјалистичке тежње и освајачки подухвати Нилфгарда открили су, од југа па надаље, дотад невиђене остатке утврђења или невероватне, тајанствене тврђаве. Ова књига представља водич без премца, који служи да бисмо се и ми с тим тајнама упознали - забиљежио је издавач о овом дјелу.

Садржај обухвата неколико цјелина, раздијељених углавном према називима мјеста. Прва цјелина посвећена је историјату, те носи назив Историја континента, а прати је друга - Краљевства континента.

- Континент је стар. Веома стар. Више милиона година било је потребно тим територијама - које данас многи својатају, и то помоћу копља и мача - да се развију и постану ово што су данас. Трагови давних времена, из периода кад је свет још био дивљи, примитиван и неукроћен, данас се ретко могу видети. Затрпани су под земљом, тамо где ће их мало ко тражити. Али ипак постоје: отисци и фосили заробљени у стенама, попут Каер Морхена или загонетних костију које полако постају прах како векови пролазе. Планине, као изломљене, које се уздижу свуда наоколо или кланци и понори, који зјапе на многим местима по континенту, сведоци су невероватно дугог времена које је протекло - стоји у уводном дијелу књиге.

Издавач наводи да је овај илустровани истраживачки подухват намијењен свима, читаоцима романа, гејмерима или гледаоцима “Нетфликсове” серије “Вјештац”, да би се још више уживјели у овај свијет.

Наставак дјела нуди сљедеће цјелине: Кедвен, Ковир и Повис, Цидарис, Редања, Тусен, Едирн, Цинтра, Темерија, Брокилонска шума, Махакам, Скелиг, Лирија и Ривија, Нилфгард, Елфланд, те Границе континента на самој крају енциклопедије.

Серијал

Серијал “Сага о Вјешцу” Анџеја Сапковског, по којој су рађени серија и видео-игре, сачињена је од двије збирке приповијетки и шест романа. Изворно је објављена на пољском језику (као Њиедзмин), а превођена је на бројне свјетске језике. Серијал садржи дјела: “Посљедња жеља”, “Мач судбине”, “Крв вилењака”, “Време презира”, “Ватрено крштење”, “Ластавичја кула”, “Господарица језера” и “Сезона олуја”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана