Objavljena enciklopedija posvećena sagi o Geraltu iz Rivije

Milanka Mitrić/agencije
Objavljena enciklopedija posvećena sagi o Geraltu iz Rivije

BEOGRAD - “Čudesno putovanje po ključnim mestima na kojima se odvija radnja Vešca”, ovako je najavljena knjiga “Veštac - Enciklopedija: Kontinent”, autora Alena T. Pisegira, rađena prema svijetu stvorenom u djelima Andžeja Sapkovskog.

Ovo djelo od prije nekoliko dana dostupno je na srpskom jeziku (na ekavici), a objavljeno je u izdanju “Čarobne knjige” iz Beograda.

- Vođeni perom Andžeja Sapkovskog, Geralt iz Rivije, Jenefer, Ciri i Neven prelaze kontinent uzduž i popreko. Od skrivene tvrđave Kaer Morhen do tajanstvenih dubina Potopljenog Isa, preko veličanstvene Cintre i nepristupačne Brokilonske šume - ova književna saga, zasnovana na složenim odnosima naroda i kraljevstava, crpi nadahnuće iz istorije tih teritorija. Nakon Konjunkcije sfera i dolaska različitih naroda na kontinent, nastajale su razne zemlje, neke su se širile, a neke nestajale. Imperijalističke težnje i osvajački poduhvati Nilfgarda otkrili su, od juga pa nadalje, dotad neviđene ostatke utvrđenja ili neverovatne, tajanstvene tvrđave. Ova knjiga predstavlja vodič bez premca, koji služi da bismo se i mi s tim tajnama upoznali - zabilježio je izdavač o ovom djelu.

Sadržaj obuhvata nekoliko cjelina, razdijeljenih uglavnom prema nazivima mjesta. Prva cjelina posvećena je istorijatu, te nosi naziv Istorija kontinenta, a prati je druga - Kraljevstva kontinenta.

- Kontinent je star. Veoma star. Više miliona godina bilo je potrebno tim teritorijama - koje danas mnogi svojataju, i to pomoću koplja i mača - da se razviju i postanu ovo što su danas. Tragovi davnih vremena, iz perioda kad je svet još bio divlji, primitivan i neukroćen, danas se retko mogu videti. Zatrpani su pod zemljom, tamo gde će ih malo ko tražiti. Ali ipak postoje: otisci i fosili zarobljeni u stenama, poput Kaer Morhena ili zagonetnih kostiju koje polako postaju prah kako vekovi prolaze. Planine, kao izlomljene, koje se uzdižu svuda naokolo ili klanci i ponori, koji zjape na mnogim mestima po kontinentu, svedoci su neverovatno dugog vremena koje je proteklo - stoji u uvodnom dijelu knjige.

Izdavač navodi da je ovaj ilustrovani istraživački poduhvat namijenjen svima, čitaocima romana, gejmerima ili gledaocima “Netfliksove” serije “Vještac”, da bi se još više uživjeli u ovaj svijet.

Nastavak djela nudi sljedeće cjeline: Kedven, Kovir i Povis, Cidaris, Redanja, Tusen, Edirn, Cintra, Temerija, Brokilonska šuma, Mahakam, Skelig, Lirija i Rivija, Nilfgard, Elfland, te Granice kontinenta na samoj kraju enciklopedije.

Serijal

Serijal “Saga o Vješcu” Andžeja Sapkovskog, po kojoj su rađeni serija i video-igre, sačinjena je od dvije zbirke pripovijetki i šest romana. Izvorno je objavljena na poljskom jeziku (kao Njiedzmin), a prevođena je na brojne svjetske jezike. Serijal sadrži djela: “Posljednja želja”, “Mač sudbine”, “Krv vilenjaka”, “Vreme prezira”, “Vatreno krštenje”, “Lastavičja kula”, “Gospodarica jezera” i “Sezona oluja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana