Објављен трејлер на наставак филмског серијала “Игре глади”: Повратак у свијет Панема

Бранислав Предојевић
Објављен трејлер на наставак филмског серијала “Игре глади”: Повратак у свијет Панема

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Лајонсгејт” објавио је прву најаву за наставак филмске хит трилогије “Игре глади”, под називом “Балада о птицама пјевачицама и змијама”, који у биоскопе стиже 17. новембра идуће године.

Иако је први пут објављен на “Кинемакону” прије више од мјесец дана, студио је јуче службено објавио тизер на каналу “Јутјуб”, да би распалио ватру обожавалаца широм свијета. У питању је преднаставак оригиналног филмског серијала, који је у периоду од 2012. до 2015. године похарао биоскопске благајне са скоро три милијарде долара, а главну глумицу Џенифер Лоренс претворио у холивудску суперзвијезду.

Прича прати судбину 18-годишњег Королијана Сноуа, будућег предсједника Панема и главног негативца у оригиналном серијалу (у тумачењу ветерана Доналда Сатерленда), као посљедњу наду за његову блиставу лозу, некада поносну породицу која је пала у немилост у послијератном Капитолу.

С обзиром на то да се десетогодишњица Игре глади брзо приближава, млади Сноу је узнемирен и понижен када га додијеле као ментора женској такмичарки Луси Греј Бард, дјевојци из осиромашеног Дистрикта 12. Али, након што Луси привуче Панемову пажњу пркосно пјевајући током церемоније жетве, Снов мисли да би могао преокренути изгледе у њихову корист. Уједињујући своје инстинкте за представу и новооткривену политичку памет, амбициозни Сноу и храбра Луси се удружују да би преживјели и открили ко је птица пјевачица, а ко змија.

Наставак је режирао Френсис Лоренс, који је радио и посљедња два филма у матичном серијалу те филмове “Ја сам легенда” и “Констатин”, док је сценарио дјело Мајкла Арна и Мајкла Леслија. Глумац Том Блут, који тренутно игра главну улогу у серији “Били Кид”, тумачи младог Сноуа, а талентована Рејчел Зиглер (“Прича са западне стране”) тумачи ролу Луси, док остале улоге и детаље филма студио за сада пажљиво крије од јавности.

Нова трилогија такође је адаптација романа књижевнице Сузане Колинс, која је писала оригиналну франшизу “Игре глади”, док је његов преднаставак објавила 2020. године. Сам серијал “Игре глади” преведен је на 53 језика и продат је у више од 100 милиона примјерака, а без обзира на просјечне критике, постао је један од најуспјешнијих поп феномена новог миленијума.

Жанр

У жанровском смислу књижевно-филмски серијал “Игре глади” су дистопијска фантастика намијењена тинејџерској публици.

Радња се дешава у неодређеној будућности у којој се САД распале, а на том је простору настала држава Панем, која се састоји од 12 округа и главног града Капитола. Сваке године насумично се бирају два представника сваког округа који су присиљени да се убијају док цијела земља то гледа на телевизији, а окрутна забава за масе и тактика политичког застрашивања становништва називају се Игре глади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана