Objavljen trejler na nastavak filmskog serijala “Igre gladi”: Povratak u svijet Panema

Branislav Predojević
Objavljen trejler na nastavak filmskog serijala “Igre gladi”: Povratak u svijet Panema

LOS ANĐELES - Studio “Lajonsgejt” objavio je prvu najavu za nastavak filmske hit trilogije “Igre gladi”, pod nazivom “Balada o pticama pjevačicama i zmijama”, koji u bioskope stiže 17. novembra iduće godine.

Iako je prvi put objavljen na “Kinemakonu” prije više od mjesec dana, studio je juče službeno objavio tizer na kanalu “Jutjub”, da bi raspalio vatru obožavalaca širom svijeta. U pitanju je prednastavak originalnog filmskog serijala, koji je u periodu od 2012. do 2015. godine poharao bioskopske blagajne sa skoro tri milijarde dolara, a glavnu glumicu Dženifer Lorens pretvorio u holivudsku superzvijezdu.

Priča prati sudbinu 18-godišnjeg Korolijana Snoua, budućeg predsjednika Panema i glavnog negativca u originalnom serijalu (u tumačenju veterana Donalda Saterlenda), kao posljednju nadu za njegovu blistavu lozu, nekada ponosnu porodicu koja je pala u nemilost u poslijeratnom Kapitolu.

S obzirom na to da se desetogodišnjica Igre gladi brzo približava, mladi Snou je uznemiren i ponižen kada ga dodijele kao mentora ženskoj takmičarki Lusi Grej Bard, djevojci iz osiromašenog Distrikta 12. Ali, nakon što Lusi privuče Panemovu pažnju prkosno pjevajući tokom ceremonije žetve, Snov misli da bi mogao preokrenuti izglede u njihovu korist. Ujedinjujući svoje instinkte za predstavu i novootkrivenu političku pamet, ambiciozni Snou i hrabra Lusi se udružuju da bi preživjeli i otkrili ko je ptica pjevačica, a ko zmija.

Nastavak je režirao Frensis Lorens, koji je radio i posljednja dva filma u matičnom serijalu te filmove “Ja sam legenda” i “Konstatin”, dok je scenario djelo Majkla Arna i Majkla Leslija. Glumac Tom Blut, koji trenutno igra glavnu ulogu u seriji “Bili Kid”, tumači mladog Snoua, a talentovana Rejčel Zigler (“Priča sa zapadne strane”) tumači rolu Lusi, dok ostale uloge i detalje filma studio za sada pažljivo krije od javnosti.

Nova trilogija takođe je adaptacija romana književnice Suzane Kolins, koja je pisala originalnu franšizu “Igre gladi”, dok je njegov prednastavak objavila 2020. godine. Sam serijal “Igre gladi” preveden je na 53 jezika i prodat je u više od 100 miliona primjeraka, a bez obzira na prosječne kritike, postao je jedan od najuspješnijih pop fenomena novog milenijuma.

Žanr

U žanrovskom smislu književno-filmski serijal “Igre gladi” su distopijska fantastika namijenjena tinejdžerskoj publici.

Radnja se dešava u neodređenoj budućnosti u kojoj se SAD raspale, a na tom je prostoru nastala država Panem, koja se sastoji od 12 okruga i glavnog grada Kapitola. Svake godine nasumično se biraju dva predstavnika svakog okruga koji su prisiljeni da se ubijaju dok cijela zemlja to gleda na televiziji, a okrutna zabava za mase i taktika političkog zastrašivanja stanovništva nazivaju se Igre gladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana