Ново анимирано остварење Хајаоа Мијазакија: Мјесец дана за минут филмске магије

Миланка Митрић
Ново анимирано остварење Хајаоа Мијазакија: Мјесец дана за минут филмске магије

БАЊАЛУКА - Магија и стварни свијет, шарена пространства, бајковита бића, чудесни ликови и приче, однос према природи и будућност човјечанства само су неке од тема које у својим радовима приказује славни аниматор Хајао Мијазаки који већ деценијама за студио “Џибли” ствара чудеса.

Мијазаки, који је директор и саоснивач студија “Џибли”, један од најпознатијих и најпоштованијих стваралаца јапанских анимираних филмова, недавно је најавио да ће његов нови анимирани филм, који припрема већ неко вријеме, свјетлост дана угледати за неколико година. Сви обожаваоци рада студија “Џибли” већ знају начин на који Мијазаки ради и анимације какве ствара. Међу његовим најпознатијим остварењима су “Принцеза Мононоке”, “Мој комшија Тоторо”, “Кикин сервис за достављање”, “Порко Росо”, “Поњо”, “Вјетар се диже” и други. Његов филм “Spirited Away” из 2001. године освојио је “Оскара” за најбољи анимирани филм и постао најплаћенији филм у историји Јапана.

Мијазаки је, говорећи о новом филму, објаснио да је то једна велика и фантастична прича. Остварење ће носити назив “Како живиш?”, а рађено је према истоименој књизи Јошина Гензабура из 1937. године. Филм је већ раније најављен, а Мијазаки је објаснио начин на који стварају анимацију и како су искористили вријеме за рад.

- Све ручно цртамо, тако да нам је потребно више времена за стварање филма. Цртамо више него раније. Када сам радио на филму “Мој комшија Тоторо”, имали смо осам аниматора. “Тоторо” је направљен за осам мјесеци. За овај филм имамо шездесет аниматора, а успијевамо да током једног мјесеца добијемо минут анимације. То значи да током године можемо да добијемо 12 минута филма, а до сада смо завршили 36 минута, јер већ три године радимо на њему. Надамо се да ћемо успјети да завршимо филм у наредне три године - навео је Мијазаки.

Радња филма ће пратити причу из књиге, о петнаестогодишњем дјечаку Јуничију Хонди, чији надимак је Коперу, који је добио по астроному Николасу Коперник.

- Прича прати дјечака и његовог ујака, дјечакову борбу са духовних растом и развојем, са сиромаштвом и свим искуствима са којима се живо биће сусретне током одрастања - назначено је о књизи.

Горо Мијазаки, његов син, такође ради на припреми анимираног филма, о чијој радњи и називу још нису доступне информације.

Прошлог мјесеца најавили су да ће музика рађена за филм “Принцеза Мононоке” ускоро бити објављена на винилу, први пут икада. Планирано је да ова музика, чији композитор је Џо Хисаши, буде објављена 24. јула. Такође, раније ове године остварења студија “Џибли” постала су доступна на “Нетфликсу”. Студио “Џибли” ове године обиљежава 35 година постојања, а основан је у Токију 15. јуна 1985. године.v

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана