Novo animirano ostvarenje Hajaoa Mijazakija: Mjesec dana za minut filmske magije

Milanka Mitrić
Novo animirano ostvarenje Hajaoa Mijazakija: Mjesec dana za minut filmske magije

BANjALUKA - Magija i stvarni svijet, šarena prostranstva, bajkovita bića, čudesni likovi i priče, odnos prema prirodi i budućnost čovječanstva samo su neke od tema koje u svojim radovima prikazuje slavni animator Hajao Mijazaki koji već decenijama za studio “Džibli” stvara čudesa.

Mijazaki, koji je direktor i saosnivač studija “Džibli”, jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih stvaralaca japanskih animiranih filmova, nedavno je najavio da će njegov novi animirani film, koji priprema već neko vrijeme, svjetlost dana ugledati za nekoliko godina. Svi obožavaoci rada studija “Džibli” već znaju način na koji Mijazaki radi i animacije kakve stvara. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima su “Princeza Mononoke”, “Moj komšija Totoro”, “Kikin servis za dostavljanje”, “Porko Roso”, “Ponjo”, “Vjetar se diže” i drugi. Njegov film “Spirited Away” iz 2001. godine osvojio je “Oskara” za najbolji animirani film i postao najplaćeniji film u istoriji Japana.

Mijazaki je, govoreći o novom filmu, objasnio da je to jedna velika i fantastična priča. Ostvarenje će nositi naziv “Kako živiš?”, a rađeno je prema istoimenoj knjizi Jošina Genzabura iz 1937. godine. Film je već ranije najavljen, a Mijazaki je objasnio način na koji stvaraju animaciju i kako su iskoristili vrijeme za rad.

- Sve ručno crtamo, tako da nam je potrebno više vremena za stvaranje filma. Crtamo više nego ranije. Kada sam radio na filmu “Moj komšija Totoro”, imali smo osam animatora. “Totoro” je napravljen za osam mjeseci. Za ovaj film imamo šezdeset animatora, a uspijevamo da tokom jednog mjeseca dobijemo minut animacije. To znači da tokom godine možemo da dobijemo 12 minuta filma, a do sada smo završili 36 minuta, jer već tri godine radimo na njemu. Nadamo se da ćemo uspjeti da završimo film u naredne tri godine - naveo je Mijazaki.

Radnja filma će pratiti priču iz knjige, o petnaestogodišnjem dječaku Juničiju Hondi, čiji nadimak je Koperu, koji je dobio po astronomu Nikolasu Kopernik.

- Priča prati dječaka i njegovog ujaka, dječakovu borbu sa duhovnih rastom i razvojem, sa siromaštvom i svim iskustvima sa kojima se živo biće susretne tokom odrastanja - naznačeno je o knjizi.

Goro Mijazaki, njegov sin, takođe radi na pripremi animiranog filma, o čijoj radnji i nazivu još nisu dostupne informacije.

Prošlog mjeseca najavili su da će muzika rađena za film “Princeza Mononoke” uskoro biti objavljena na vinilu, prvi put ikada. Planirano je da ova muzika, čiji kompozitor je Džo Hisaši, bude objavljena 24. jula. Takođe, ranije ove godine ostvarenja studija “Džibli” postala su dostupna na “Netfliksu”. Studio “Džibli” ove godine obilježava 35 godina postojanja, a osnovan je u Tokiju 15. juna 1985. godine.v

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana