Нова верзија трећег дијела култног “Кума” након тридесет година: У трагању за душом, криминал није исплатив

Г.С.
Нова верзија трећег дијела култног “Кума” након тридесет година: У трагању за душом, криминал није исплатив

У сусрет 30. годишњици од премијере трећег филма “Кум”, од овог викенда филм ће бити доступан у одабраним биоскопима, а од уторка и на дигиталним палатформама.

Копола је раније већ сређивао своје филмове. Направио је нову верзију “Апокалипсе данас”, а онда је почео да се бави измјенама у саги са Мајклом Корлеонеом у њеном средишту.

- За ову верзију завршнице, направио сам нови почетак и крај, преаранжирао неке сцене, кадрове и музичке дијелове. Са овим измјенама и рестаурисаном сликом и звуком, за мене је ово прикладнији закључак “Кума” и “Кума 2” - саопштио је Копола.

Копола и његова екипа су филм рестаурисали у 4К верзији, замијенили 50 кадрова са слабијом резолуцијом и средили огреботине, мрље и друге аномалије које не могу да се припишу само техничким ограничењима.

Почетак филма који обиљежава прослава је скраћен и брже се прелази у само средиште радње.

Америчка филмска критичарка Керин Џејмс истакла је да је филм 12 минута краћи, те да су поједине кључне епизоде  преаранжиране.

- Избачене су неке мање значајне сцене и понека реплика ту и тамо. Али до само свог измењеног краја то је у основи исти филм, бољи у дијеловима него као цјелина - објаснила  је Керин Џејмс.

Додала је да овај филм не добацује до значаја прва два наставка, али да нова верзија потврђује Кополину визију откривајући колико је прича о Корлеонеовима била Мајклова, дубока морална сага о кривици и искупљењу.

- “Кода” нам говори да се криминал заправо не исплати када сте спремни да трагате за својом душом. Млади Мајкл бори се са идејом убијања још у првом “Куму”. Посљедице његове одлуке су средиште трећег дијела, смјештеног у 1979. годину, двије деценије након догађаја из “Кума 2”. Мајкл, милијардер који живи у Њујорку, легализовао је свој посао и остављен је да се носи са својом кривицом због толико много злочина, посебно оним када је наручио убиство свог брата Фреда, који га је издао - навела је Џејмсова.

Оцијенила је да нова верзија и даље има проблема какве никаква монтажа не може да промијени.

- Ту, прије свега, мислим на непотребно збуњујућу главну радњу. Највеће новине могу се видјети на самом крају филма. Копола је исјекао реплику у којој Мајкл пита зашто га се људи плаше, а не воле га, ускраћујући могућност да публика саосјећа са њим - образложила је она и нагласила је да је у завршници филма, Копола направио бриљантан избор у монтажи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана