Nova verzija trećeg dijela kultnog “Kuma” nakon trideset godina: U traganju za dušom, kriminal nije isplativ

G.S.
Nova verzija trećeg dijela kultnog “Kuma” nakon trideset godina: U traganju za dušom, kriminal nije isplativ

U susret 30. godišnjici od premijere trećeg filma “Kum”, od ovog vikenda film će biti dostupan u odabranim bioskopima, a od utorka i na digitalnim palatformama.

Kopola je ranije već sređivao svoje filmove. Napravio je novu verziju “Apokalipse danas”, a onda je počeo da se bavi izmjenama u sagi sa Majklom Korleoneom u njenom središtu.

- Za ovu verziju završnice, napravio sam novi početak i kraj, prearanžirao neke scene, kadrove i muzičke dijelove. Sa ovim izmjenama i restaurisanom slikom i zvukom, za mene je ovo prikladniji zaključak “Kuma” i “Kuma 2” - saopštio je Kopola.

Kopola i njegova ekipa su film restaurisali u 4K verziji, zamijenili 50 kadrova sa slabijom rezolucijom i sredili ogrebotine, mrlje i druge anomalije koje ne mogu da se pripišu samo tehničkim ograničenjima.

Početak filma koji obilježava proslava je skraćen i brže se prelazi u samo središte radnje.

Američka filmska kritičarka Kerin Džejms istakla je da je film 12 minuta kraći, te da su pojedine ključne epizode  prearanžirane.

- Izbačene su neke manje značajne scene i poneka replika tu i tamo. Ali do samo svog izmenjenog kraja to je u osnovi isti film, bolji u dijelovima nego kao cjelina - objasnila  je Kerin Džejms.

Dodala je da ovaj film ne dobacuje do značaja prva dva nastavka, ali da nova verzija potvrđuje Kopolinu viziju otkrivajući koliko je priča o Korleoneovima bila Majklova, duboka moralna saga o krivici i iskupljenju.

- “Koda” nam govori da se kriminal zapravo ne isplati kada ste spremni da tragate za svojom dušom. Mladi Majkl bori se sa idejom ubijanja još u prvom “Kumu”. Posljedice njegove odluke su središte trećeg dijela, smještenog u 1979. godinu, dvije decenije nakon događaja iz “Kuma 2”. Majkl, milijarder koji živi u Njujorku, legalizovao je svoj posao i ostavljen je da se nosi sa svojom krivicom zbog toliko mnogo zločina, posebno onim kada je naručio ubistvo svog brata Freda, koji ga je izdao - navela je Džejmsova.

Ocijenila je da nova verzija i dalje ima problema kakve nikakva montaža ne može da promijeni.

- Tu, prije svega, mislim na nepotrebno zbunjujuću glavnu radnju. Najveće novine mogu se vidjeti na samom kraju filma. Kopola je isjekao repliku u kojoj Majkl pita zašto ga se ljudi plaše, a ne vole ga, uskraćujući mogućnost da publika saosjeća sa njim - obrazložila je ona i naglasila je da je u završnici filma, Kopola napravio briljantan izbor u montaži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana