Нова верзија филма “Дракула Брема Стокера” поводом 30. годишњице: Чудна и мрачна прича о вампирској романси

Бранислав Предојевић
Нова верзија филма “Дракула Брема Стокера” поводом 30. годишњице: Чудна и мрачна прича о вампирској романси

ЊУЈОРК - Студио “Сони” је поводом 30. годишњице објавио хорор класик “Дракула Брема Стокера”, славног Френсиса Форда Кополе у луксузној 4К ултра ХД верзији, као ограничено издање у челичној кутији с новим посебним бонусима за обожаватеље.

Оригинално издан 1992. године као адаптација Стокеровог романа по сценарију Џејмса В. Харта, филм је добио позитивне критике уз похвале усмјерене према глуми, посебно насловној роли Гарија Олдмана, умјетничкој режији филма и мрачној сценографији.

Кополино остварење данас важи за једну од најпопуларнијих и најиконичнијих адаптација оригиналног романа о Дракули уз истоимени филм из 1931. године с Белом Лугошијем као главним ликом. Копола се вратио љубавном извору мита о Дракули и од те готичке романсе с краја 19. вијека створио  модерно ремек-дјело. Метаморфоза Олдмана као Дракуле који расте од старог до младог, од човјека до звијери јесте невјероватна. Винона Рајдер унијела је једнак интензитет у улогу младе љепотице Мине, која постаје предмет Дракулине разорне жеље, док је ветеран Ентони Хопкинс сигурно одглумио доктора Ван Хелсинга, који се усуђује вјеровати у постојање Дракуле, а затим се и суочити с њим.

Хартов сценарио Кополи је показала Винона Рајдер, током припрема за “Кум 3” и он је као велики љубитељ романа показао интерес, прије свега зато што није нудио класичну холивудску причу на тему Дракуле, већ визију која је режисеровим ријечима екипи била чудна.

- Чудно је постала шифра за немојмо радити уходану вампирску формулу. Дајте ми нешто што долази или из истраживања или из ваших властитих ноћних мора. Дао сам им слике и разговарао с њима о томе како те слике могу функционисати у филму о Дракули - говорио је Копола.

Главна глумица Винона Рајдер пронашла је у сценарију сопствени емоционални угао који је у великој мјери рефлектовао њене проблеме са славом.

- Оно што ме привукло сценарију јесте чињеница да је то врло емотивна љубавна прича, што заправо није оно на шта помислите када размишљате о Дракули. Мина, као и многе жене, има много потиснуте сексуалности. Све у вези са женама у то доба, начин на који су их ти корзети тјерали да се крећу указивало је на репресију, што је било сличном оном што сам ја доживјела у Холивуду - навела је она.

Њен филмски партнер Гари Олдман рекао је да улога Дракуле за њега никада није била улога на листи приоритета, иако га је прославила а пристао је због двије чињенице.

- Била је то прилика да радим с Кополом, којег сматрам једним од великих америчких редитеља. Био је то мој први велики амерички филм и за младог глумца то је било огромно искуство и стварно сам желио да изговорим сјајну реченицу “Прешао сам океане времена да те пронађем” - објаснио је Олдман.

Филм је, такође, био финансијски успјешан и зарадио је преко 215,9 милиона долара у свјетским биоскопима.

Био је номинован за четири “Оскара” од којих је освојио три за најбољу костимографију, најбољу монтажу звука и најбољу шминку, а био је номинован и за најбољу умјетничку режију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана