Nova verzija filma “Drakula Brema Stokera” povodom 30. godišnjice: Čudna i mračna priča o vampirskoj romansi

Branislav Predojević
Nova verzija filma “Drakula Brema Stokera” povodom 30. godišnjice: Čudna i mračna priča o vampirskoj romansi

NjUJORK - Studio “Soni” je povodom 30. godišnjice objavio horor klasik “Drakula Brema Stokera”, slavnog Frensisa Forda Kopole u luksuznoj 4K ultra HD verziji, kao ograničeno izdanje u čeličnoj kutiji s novim posebnim bonusima za obožavatelje.

Originalno izdan 1992. godine kao adaptacija Stokerovog romana po scenariju Džejmsa V. Harta, film je dobio pozitivne kritike uz pohvale usmjerene prema glumi, posebno naslovnoj roli Garija Oldmana, umjetničkoj režiji filma i mračnoj scenografiji.

Kopolino ostvarenje danas važi za jednu od najpopularnijih i najikoničnijih adaptacija originalnog romana o Drakuli uz istoimeni film iz 1931. godine s Belom Lugošijem kao glavnim likom. Kopola se vratio ljubavnom izvoru mita o Drakuli i od te gotičke romanse s kraja 19. vijeka stvorio  moderno remek-djelo. Metamorfoza Oldmana kao Drakule koji raste od starog do mladog, od čovjeka do zvijeri jeste nevjerovatna. Vinona Rajder unijela je jednak intenzitet u ulogu mlade ljepotice Mine, koja postaje predmet Drakuline razorne želje, dok je veteran Entoni Hopkins sigurno odglumio doktora Van Helsinga, koji se usuđuje vjerovati u postojanje Drakule, a zatim se i suočiti s njim.

Hartov scenario Kopoli je pokazala Vinona Rajder, tokom priprema za “Kum 3” i on je kao veliki ljubitelj romana pokazao interes, prije svega zato što nije nudio klasičnu holivudsku priču na temu Drakule, već viziju koja je režiserovim riječima ekipi bila čudna.

- Čudno je postala šifra za nemojmo raditi uhodanu vampirsku formulu. Dajte mi nešto što dolazi ili iz istraživanja ili iz vaših vlastitih noćnih mora. Dao sam im slike i razgovarao s njima o tome kako te slike mogu funkcionisati u filmu o Drakuli - govorio je Kopola.

Glavna glumica Vinona Rajder pronašla je u scenariju sopstveni emocionalni ugao koji je u velikoj mjeri reflektovao njene probleme sa slavom.

- Ono što me privuklo scenariju jeste činjenica da je to vrlo emotivna ljubavna priča, što zapravo nije ono na šta pomislite kada razmišljate o Drakuli. Mina, kao i mnoge žene, ima mnogo potisnute seksualnosti. Sve u vezi sa ženama u to doba, način na koji su ih ti korzeti tjerali da se kreću ukazivalo je na represiju, što je bilo sličnom onom što sam ja doživjela u Holivudu - navela je ona.

Njen filmski partner Gari Oldman rekao je da uloga Drakule za njega nikada nije bila uloga na listi prioriteta, iako ga je proslavila a pristao je zbog dvije činjenice.

- Bila je to prilika da radim s Kopolom, kojeg smatram jednim od velikih američkih reditelja. Bio je to moj prvi veliki američki film i za mladog glumca to je bilo ogromno iskustvo i stvarno sam želio da izgovorim sjajnu rečenicu “Prešao sam okeane vremena da te pronađem” - objasnio je Oldman.

Film je, takođe, bio finansijski uspješan i zaradio je preko 215,9 miliona dolara u svjetskim bioskopima.

Bio je nominovan za četiri “Oskara” od kojih je osvojio tri za najbolju kostimografiju, najbolju montažu zvuka i najbolju šminku, a bio je nominovan i za najbolju umjetničku režiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana