Нова сезона серије “Прави детектив” дочекана фантастичним критикама

Бранислав Предојевић
Нова сезона серије “Прави детектив” дочекана фантастичним критикама

ЛОС АНЂЕЛЕС - Нова, четврта сезона серије “Прави детектив: Ноћна земља” дочекана је фантастичним критикама пред премијеру која је заказана за 14. јануар.

Прецизније, нова сезона има најбоље критике у четири сезоне до сада у рангу са првом и знатно испред друге и треће сезоне. На сајту “Ротен томејтос” на основу 15 рецензија серија има звјездани просјек од 100 одсто у поређењу са 91 одсто из прве сезоне, 47 одсто из друге сезоне и 84 одсто треће сезоне, а сличан статус има и на сајту “Метакритик”, гдје је четврта сезона добила позитиван просјек од 88/100 у поређењу са 87/100 за сезону 1, 61/100 за сезону 2 и 72/100 за сезону 3.

Радња нове сезоне одвија се у градићу Енису на Аљасци током дуге зимске ноћи, када осам мушкараца који раде на арктичкој истраживачкој станици Тсалал нестају без објашњења.

Детективке Лиз Денверс (Џоди Фостер) и Еванџелина Наваро (Кали Рејс), које чини титуларни пар детектива из наслова серије, морају се суочити са сопственом мрачном прошлошћу и скривеним истинама да би ријешили језиву арктичку мистерију.

Критичари нису штедјели похвале на рачун серије па тако Родриго Перез из “Плејлиста” пише да: “Ноћна земља” и мртви увијек зову, шапућу и плачу у очаравајућој верзији “Правих детектива” режисерке Исе Лопез, невјероватног повратка у форму серије.

- Нова сезона серије “Прави детектив” је огољена, зла прича, која задржава већину онога што је било сјајно под Пиколатом, а оставља иза себе самозадовољавајуће или потпуно неспретне дијелове прошлих сезона - биљежи Алан Сепинвол из магазина “Ролинг стоун”.

Талентована мексичка режисерка и сценаристкиња Иса Лопез је писац и режисер свих шест епизода надолазеће сезоне, док је Ник Пицолато остао на мјесту извршног продуцента. Лопезова иза себе има 11 написаних сценарија на шпанском језику, од којих је четири и режирала, укључујући и хваљени хорор “Тигрови се не боје” из 2017. године.

Уз Фостерову и Наваро у главним ролама се још појављују Фин Бенет, Фиона Шоу, Кристофер Еклстон, Изабела Стар и други, а нова сезона укупно има шест епизода.

Франшиза

“Прави детектив” је америчка антологијска криминалистичка драмска телевизијска серија коју је креирао писац и сценариста Ник Пицолато са три до сада емитоване сезоне. Свака сезона серије је структурирана као самостални наратив, који користи нове глумачке ансамбле и прати различите скупове ликова и поставки. Прва сезона из 2014. године са Метјуом Меконехеном и Вудијем Харелсоном добила је широко признање критичара и стекла култни статус код публике. Пријем друге сезоне (Колин Фарел, Рејчел Макадамс, Тејлор Кич) био је подјељенији, иако је емисија задржала високу гледаност током емитована 2016 године. Трећа сезона емитована је 2019. године (Махершала Али и Стивен Дорф) добила је позитивне критике, али је забиљежила пад гледаности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана