Nova sezona serije “Pravi detektiv” dočekana fantastičnim kritikama

Branislav Predojević
Nova sezona serije “Pravi detektiv” dočekana fantastičnim kritikama

LOS ANĐELES - Nova, četvrta sezona serije “Pravi detektiv: Noćna zemlja” dočekana je fantastičnim kritikama pred premijeru koja je zakazana za 14. januar.

Preciznije, nova sezona ima najbolje kritike u četiri sezone do sada u rangu sa prvom i znatno ispred druge i treće sezone. Na sajtu “Roten tomejtos” na osnovu 15 recenzija serija ima zvjezdani prosjek od 100 odsto u poređenju sa 91 odsto iz prve sezone, 47 odsto iz druge sezone i 84 odsto treće sezone, a sličan status ima i na sajtu “Metakritik”, gdje je četvrta sezona dobila pozitivan prosjek od 88/100 u poređenju sa 87/100 za sezonu 1, 61/100 za sezonu 2 i 72/100 za sezonu 3.

Radnja nove sezone odvija se u gradiću Enisu na Aljasci tokom duge zimske noći, kada osam muškaraca koji rade na arktičkoj istraživačkoj stanici Tsalal nestaju bez objašnjenja.

Detektivke Liz Denvers (Džodi Foster) i Evandželina Navaro (Kali Rejs), koje čini titularni par detektiva iz naslova serije, moraju se suočiti sa sopstvenom mračnom prošlošću i skrivenim istinama da bi riješili jezivu arktičku misteriju.

Kritičari nisu štedjeli pohvale na račun serije pa tako Rodrigo Perez iz “Plejlista” piše da: “Noćna zemlja” i mrtvi uvijek zovu, šapuću i plaču u očaravajućoj verziji “Pravih detektiva” režiserke Ise Lopez, nevjerovatnog povratka u formu serije.

- Nova sezona serije “Pravi detektiv” je ogoljena, zla priča, koja zadržava većinu onoga što je bilo sjajno pod Pikolatom, a ostavlja iza sebe samozadovoljavajuće ili potpuno nespretne dijelove prošlih sezona - bilježi Alan Sepinvol iz magazina “Roling stoun”.

Talentovana meksička režiserka i scenaristkinja Isa Lopez je pisac i režiser svih šest epizoda nadolazeće sezone, dok je Nik Picolato ostao na mjestu izvršnog producenta. Lopezova iza sebe ima 11 napisanih scenarija na španskom jeziku, od kojih je četiri i režirala, uključujući i hvaljeni horor “Tigrovi se ne boje” iz 2017. godine.

Uz Fosterovu i Navaro u glavnim rolama se još pojavljuju Fin Benet, Fiona Šou, Kristofer Eklston, Izabela Star i drugi, a nova sezona ukupno ima šest epizoda.

Franšiza

“Pravi detektiv” je američka antologijska kriminalistička dramska televizijska serija koju je kreirao pisac i scenarista Nik Picolato sa tri do sada emitovane sezone. Svaka sezona serije je strukturirana kao samostalni narativ, koji koristi nove glumačke ansamble i prati različite skupove likova i postavki. Prva sezona iz 2014. godine sa Metjuom Mekonehenom i Vudijem Harelsonom dobila je široko priznanje kritičara i stekla kultni status kod publike. Prijem druge sezone (Kolin Farel, Rejčel Makadams, Tejlor Kič) bio je podjeljeniji, iako je emisija zadržala visoku gledanost tokom emitovana 2016 godine. Treća sezona emitovana je 2019. godine (Maheršala Ali i Stiven Dorf) dobila je pozitivne kritike, ali je zabilježila pad gledanosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana