Нова сезона “Црног огледала” стиже 15. јуна: Хладни одсјај наше стварности

Бранислав Предојевић
Нова сезона “Црног огледала” стиже 15. јуна: Хладни одсјај наше стварности

ЛОС АНЂЕЛЕС - Стриминг див “Нетфликс” избацио је службени трејлер за шесту сезону популарне серије “Црно огледало”, а премијера најнепредвидљивије и најнеочекиваније сезоне антологијске хорор-трилер франшизе Чарлија Брукера заказана је за 15. јун.

Сам трејлер почиње са женом по имену Џоан (Ана Марфи) која прегледава “Стримбери” платформу, која јако личи на “Нетфликс”, тражећи нешто за гледање. Случајно наилази на нову драмску серију под називом “Величанствена Џоан”, адаптацију њеног властитог живота у којој глуми Салма Хајек. Остале приче укључују документарну продукцију која је мистериозно полудјела на сету, збуњеног астронаута којем је очајнички потребан одмор, прогнану филмску звијезду која постаје најгора ноћна мора папараца те продавца ципела који је постао случајни убица.

Укратко, класични заплети за серију, која је од првог приказивања на британском Каналу 4 давне 2011. године, постала својеврсни феномен у свијету телевизије, али и шире поп културе.

Брукерова идеја да серију базира на појединачним епизодама у стилу “Зоне сумрака”, које истражују различите жанрове попут фантастике, хорора и алтернативне историје уз наглашен дистопијски тон, одлично је прошла код публике која је створила вјерну фановску базу уз једнако добру реакцију критике. Услиједила је друга сезона 2013. године, као и специјал из 2014. године “Бијели Божић “, који су додатно учврстили репутацију серије код публике и критике. Када је због високих трошкова снимања серији запријетило укидање, у игру је ушао “Нетфликс” који је преузео продукцију и гдје су емитоване наредне три сезоне 2016, 2017. и 2019. године претварајући франшизу у глобални феномен од САД до Кине.

Већину епизода је написао сам Брукер уз учешће извршне продуценткиње Анабел Џоунс, а по његовим ријечима инспирацију је пронашао у технологији која нас је окружила са свих страна.

- “Црно огледало” из наслова је оно које ћете наћи на сваком зиду, на сваком столу, на длану сваке руке. Хладни, сјајни екран телевизора, монитора, паметног телефона - рекао је Брукер.

До сада су укупно приказане 22 епизоде у пет сезона и поменута посебна божићна епизода, уз интерактивни филм “Црно огледало: Бендерснеч” (2018). “Нетфликс” је продуцирао и двије повезане серије веб-страница, а соундтрек за многе епизоде објављен је као албум, док су бројне пјесме из серије постале глобални хитови. Серија је три пута узастопно освојила награду “Еми” за најбољи телевизијски филм, а по многима критичарима у питању је једна од најбољих и најоригиналнијих серија стриминг ере.

Треба поменути да је успјех “Црног огледала”, заједно са “Америчком хорор причом”, заслужан за поновну популаризацију антологијског телевизијског формата, а рецензенти су бројне епизоде доживјели као предвиђања наше стварности.

Књиге

У јуну 2018. године објављена је књига “У црном огледалу” која прати усмену историју прве четири сезоне. Брукер, Џоунсова и Џејсон Ернпоп су потписани као аутори, а књига садржи дијелове 19 епизода из прве четири сезоне, од којих се свака састоји од интервјуа са глумцима и екипом, заједно са фотографијама и сликама иза сцене. Сајт “Старбурст” је књигу оцијенио са десет од десет звјездица, хвалећи њен чудесно свеобухватан формат и садржај. Била је најављена и антологија кратких прича смјештена у исти универзум, али због обавеза аутора никад није дошло до реализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана