Nova sezona “Crnog ogledala” stiže 15. juna: Hladni odsjaj naše stvarnosti

Branislav Predojević
Nova sezona “Crnog ogledala” stiže 15. juna: Hladni odsjaj naše stvarnosti

LOS ANĐELES - Striming div “Netfliks” izbacio je službeni trejler za šestu sezonu popularne serije “Crno ogledalo”, a premijera najnepredvidljivije i najneočekivanije sezone antologijske horor-triler franšize Čarlija Brukera zakazana je za 15. jun.

Sam trejler počinje sa ženom po imenu Džoan (Ana Marfi) koja pregledava “Strimberi” platformu, koja jako liči na “Netfliks”, tražeći nešto za gledanje. Slučajno nailazi na novu dramsku seriju pod nazivom “Veličanstvena Džoan”, adaptaciju njenog vlastitog života u kojoj glumi Salma Hajek. Ostale priče uključuju dokumentarnu produkciju koja je misteriozno poludjela na setu, zbunjenog astronauta kojem je očajnički potreban odmor, prognanu filmsku zvijezdu koja postaje najgora noćna mora paparaca te prodavca cipela koji je postao slučajni ubica.

Ukratko, klasični zapleti za seriju, koja je od prvog prikazivanja na britanskom Kanalu 4 davne 2011. godine, postala svojevrsni fenomen u svijetu televizije, ali i šire pop kulture.

Brukerova ideja da seriju bazira na pojedinačnim epizodama u stilu “Zone sumraka”, koje istražuju različite žanrove poput fantastike, horora i alternativne istorije uz naglašen distopijski ton, odlično je prošla kod publike koja je stvorila vjernu fanovsku bazu uz jednako dobru reakciju kritike. Uslijedila je druga sezona 2013. godine, kao i specijal iz 2014. godine “Bijeli Božić “, koji su dodatno učvrstili reputaciju serije kod publike i kritike. Kada je zbog visokih troškova snimanja seriji zaprijetilo ukidanje, u igru je ušao “Netfliks” koji je preuzeo produkciju i gdje su emitovane naredne tri sezone 2016, 2017. i 2019. godine pretvarajući franšizu u globalni fenomen od SAD do Kine.

Većinu epizoda je napisao sam Bruker uz učešće izvršne producentkinje Anabel Džouns, a po njegovim riječima inspiraciju je pronašao u tehnologiji koja nas je okružila sa svih strana.

- “Crno ogledalo” iz naslova je ono koje ćete naći na svakom zidu, na svakom stolu, na dlanu svake ruke. Hladni, sjajni ekran televizora, monitora, pametnog telefona - rekao je Bruker.

Do sada su ukupno prikazane 22 epizode u pet sezona i pomenuta posebna božićna epizoda, uz interaktivni film “Crno ogledalo: Bendersneč” (2018). “Netfliks” je producirao i dvije povezane serije veb-stranica, a soundtrek za mnoge epizode objavljen je kao album, dok su brojne pjesme iz serije postale globalni hitovi. Serija je tri puta uzastopno osvojila nagradu “Emi” za najbolji televizijski film, a po mnogima kritičarima u pitanju je jedna od najboljih i najoriginalnijih serija striming ere.

Treba pomenuti da je uspjeh “Crnog ogledala”, zajedno sa “Američkom horor pričom”, zaslužan za ponovnu popularizaciju antologijskog televizijskog formata, a recenzenti su brojne epizode doživjeli kao predviđanja naše stvarnosti.

Knjige

U junu 2018. godine objavljena je knjiga “U crnom ogledalu” koja prati usmenu istoriju prve četiri sezone. Bruker, Džounsova i Džejson Ernpop su potpisani kao autori, a knjiga sadrži dijelove 19 epizoda iz prve četiri sezone, od kojih se svaka sastoji od intervjua sa glumcima i ekipom, zajedno sa fotografijama i slikama iza scene. Sajt “Starburst” je knjigu ocijenio sa deset od deset zvjezdica, hvaleći njen čudesno sveobuhvatan format i sadržaj. Bila je najavljena i antologija kratkih priča smještena u isti univerzum, ali zbog obaveza autora nikad nije došlo do realizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana