Ноћас 92. додјела Оскара, највише номинација за “Џокера”

Танјуг
Ноћас 92. додјела Оскара, највише номинација за “Џокера”

ЛОС АНЂЕЛЕС - У Лос Анђелесу ће ноћас бити одржана 92. додјела Оскара, а највише номинација, чак 11, има “Џокер” Тода Филипса. Чак два престижна признања која додјељује америчка Академија филмских умјетности и наука, могла би да припадну македонском документарцу “Земља меда”, који су режирали Тамара Котевска и Љубомир Стефанов.

Уз “Џокера” још осам филмова такмичи се у категорији за најбоље остварење у 2019. години.

 Као најозбиљнији противкандидат “Џокеру” помиње се “1917”, филм британског редитеља Сема Мендеза, који има 10 номинација.

Ова ратна драма је на овогодишњој додјели БАФТА награда освојила је признање за најбољи филм.

Међу главним фаворитима за најпрестижније признање је и носталгична ода Квентина Тарантина о посљедњим данима старог Холивуда “Било једном у...Холиводу” са 10 номинација.

Шест номинација има јужнокорејски филм “Паразит” редитеља Бонг Жу-Хоа.

Мартину Скорсезеу би “Ирац” могао да донесе још једну награду за најбољег редитеља, након што је 2007. награђен за режију филма “Покојни”. Ово је уједно девета номинација за Скорсезеа у категорији најбољи редитељ.

Када је ријеч о појединацним признањима, скоро је извјесно да ће Рене Зелвегер и Хоакин Финикс добити награду у категорији за најбољу глумицу, односно глумца.

Ако Финикс освоји Оскара за најбољу мушку улогу ове године, то ће бити други пут да је лик “Џокера” некоме донио глумачко признање, након Хита Леџера 2009. године.

Бред Пит је захваљујући улози каскадера у “Било једном у ... Холивуду” главни фаворит за најбољу мушку споредну улогу. Као и Пит, Лора Дерн је освојила све престижне награде у категорији за најбољу глумицу за улогу бракоразводне адвокатице у филму “Брачна прича” , због чега многи не сумњају да ће 9. фебруара отићи кући са Оскаром.

 “Брачна прича” Ноа Баумбаха је велики миљеник публике и критичара ове сезоне, али ће се суочити с јаком конкуренцијом у категорији за најбољи оригинални сценарио, гдје се такмиче и филмови “Било једном у ... Холивуду”,чији је сценариста и редитељ Квентин Тарантино двоструки побједник у овој категорији, као и “Ирац”.

Македонски филм “Земља меда”, добитник Награде публике за најбољи документарни филм 25. СФФ-а, такмичиће се у категоријама за најбољи филм на страном језику и најбољи дугометражни документарац.

Ријеч је о филму који говори о скромном животу пчеларице Хатиџе Муратове из македонског села Бекирлија.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана