Noćas 92. dodjela Oskara, najviše nominacija za “Džokera”

Tanjug
Noćas 92. dodjela Oskara, najviše nominacija za “Džokera”

LOS ANĐELES - U Los Anđelesu će noćas biti održana 92. dodjela Oskara, a najviše nominacija, čak 11, ima “Džoker” Toda Filipsa. Čak dva prestižna priznanja koja dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, mogla bi da pripadnu makedonskom dokumentarcu “Zemlja meda”, koji su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov.

Uz “Džokera” još osam filmova takmiči se u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019. godini.

 Kao najozbiljniji protivkandidat “Džokeru” pominje se “1917”, film britanskog reditelja Sema Mendeza, koji ima 10 nominacija.

Ova ratna drama je na ovogodišnjoj dodjeli BAFTA nagrada osvojila je priznanje za najbolji film.

Među glavnim favoritima za najprestižnije priznanje je i nostalgična oda Kventina Tarantina o posljednjim danima starog Holivuda “Bilo jednom u...Holivodu” sa 10 nominacija.

Šest nominacija ima južnokorejski film “Parazit” reditelja Bong Žu-Hoa.

Martinu Skorsezeu bi “Irac” mogao da donese još jednu nagradu za najboljeg reditelja, nakon što je 2007. nagrađen za režiju filma “Pokojni”. Ovo je ujedno deveta nominacija za Skorsezea u kategoriji najbolji reditelj.

Kada je riječ o pojedinacnim priznanjima, skoro je izvjesno da će Rene Zelveger i Hoakin Finiks dobiti nagradu u kategoriji za najbolju glumicu, odnosno glumca.

Ako Finiks osvoji Oskara za najbolju mušku ulogu ove godine, to će biti drugi put da je lik “Džokera” nekome donio glumačko priznanje, nakon Hita Ledžera 2009. godine.

Bred Pit je zahvaljujući ulozi kaskadera u “Bilo jednom u ... Holivudu” glavni favorit za najbolju mušku sporednu ulogu. Kao i Pit, Lora Dern je osvojila sve prestižne nagrade u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu brakorazvodne advokatice u filmu “Bračna priča” , zbog čega mnogi ne sumnjaju da će 9. februara otići kući sa Oskarom.

 “Bračna priča” Noa Baumbaha je veliki miljenik publike i kritičara ove sezone, ali će se suočiti s jakom konkurencijom u kategoriji za najbolji originalni scenario, gdje se takmiče i filmovi “Bilo jednom u ... Holivudu”,čiji je scenarista i reditelj Kventin Tarantino dvostruki pobjednik u ovoj kategoriji, kao i “Irac”.

Makedonski film “Zemlja meda”, dobitnik Nagrade publike za najbolji dokumentarni film 25. SFF-a, takmičiće se u kategorijama za najbolji film na stranom jeziku i najbolji dugometražni dokumentarac.

Riječ je o filmu koji govori o skromnom životu pčelarice Hatidže Muratove iz makedonskog sela Bekirlija.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana