Ноћ без сна за филмофиле – зашто вечерашњу додјелу „Оскара“ не треба да пропустите

ГС
Ноћ без сна за филмофиле – зашто вечерашњу додјелу „Оскара“ не треба да пропустите

За све филмофиле ово ће бити ноћ без сна, јер ће у Долби театру по 95. пут бити додјељене најпрестижније филмске награде – „Оскари“.

Први пут од 1933. године, дакле у посљедњих 90 година, у трци за најбољег глумца сви су први пут номиновани. Заправо од свих десеторо номинованих главних глумаца, и у мушкој и у женској конкуренцији, једина Оскаровка је Кејт Бланчет. Она се ове године такмичи за своју трећу статуету улогом у филму „Тар“. То је десето остварење које је номиновано за „Оскара“, а у којем је маестрална глумица имала улогу.

Од 20 номинованих у четири категорије (најбољи главни глумац, најбоља главна глумица, најбоља споредна мушка улога и најбоља споредна женска улога) 16 њих први пут има прилику да понесе ово ласкаво признање – што је рекорд.

Стивен Спилберг номинован је девети пут за најбољу режију. Ове године за остварење „Фабелманови“. Спилберг је једини режисер којем је пошло за руком да у чак шест деценија оствари номинацију. И то није све, са седам номинација за „Фабелманове", Спилбергови филмови су остварили укупно 146 номинација за „Оскара“ – што је највише до сада. Вилијам Вајлер је други са 127 номинација за своје филмове.

„Фабелманови“ су Спилбергу донијели и 12. номинацију за најбољи филм, што је највише што је ико до сада постигао.

Ово је прва година да је свих пет номинованих за најбољу режију такође номиновано за писање сценарија својих филмова.

Највећи фаворит ове године, бар судећи по кладионицама, је остварење „Све у исто вријеме“ са 11 номинација. Главна рола у том филму припала је Мишел Јео, која уколико освоји „Оскара“ биће прва Азијаткиња која је добитница ове награде.

Интересантно је и да су први пут од 1977. године два филма – „Све у исто вријеме“ и „Духови острва“ добила по четири номинације за глуму.

„На западу ништа ново“ је први филм на њемачком језику номинован за најбољи филм (иако је Њемачка најноминованија земља ван енглеског говорног подручја у 21. веку – има девет номинација). Ово је пета година заредом да је филм који није на енглеском језику номинован за најбољи филм.

У овогодишњој трци за најбољи филм налазе се и два наставка – „Аватар: Пут воде“ и „Топ ган: Маверик“ (с тим што је први део Аватара такође био у конкуренцији за „Оскара“, а „Топ ган“ није). То су и два остварења са највећом зарадом у 2022. години, а ово је први пут од 1982. године да су два филма која су највише зарадила номинована за најбољи филм.

Када је реч о глумцима, Џад Херш оборио је рекорд у размаку између двИЈе номинације – ове године номинован је за најбољег споредног глумца у филму „Фабелманови" и то после чак 42 године. До сада је тај рекорд држао Хенри Фонда са 41 годином „паузе“.

Осамдесетседмогодишњи Џад Херш је други најстарији номиновани за глуму свих времена. Једино је Кристофер Пламер био мало старији, имао је 88 година када је номинован за филм „Сав новац свијета“.

Ипак, најстарији номиновани је Џон Вилијамс, који је са 91 годином најстарија особа која се икада такмичила за најпрестижнију статуету у филмском свету. Номинован је за најбољу оригиналну музику за „Фабелманове“, што му је чак 53. номинација. Заостаје само за Волтом Дизнијем у том броју, који је са 59 номинација најбољи свих времена.

Занимљив је податак и да је Казуо Ишигуро друга особа, после Џорџа Бернарда Шоа, која је номинована за „Оскара“ након што је добио Нобелову награду. Он је шести добитник Нобелове награде који је номинован за „Оскара“.

Ове године обиљежава се 25 година од изласка филма „Титаник“, а управо је церемонија доделе на којој је тај филм награђен са једанаест „Оскара“ имала и највећу гледаност икада. Више од 57 милиона људи широм свијета било је уз телевизијске екране. Из године у годину полемише се о томе како церемонији доделе „Оскара“ вратити „стари сјај“ и популарност, а видјећемо чиме ће нас овогодишња изненадити.

Да то изненађење не буде као прошле године, када је глумац Вил Смит изашао на бину и ударио шамар комичару Крису Року, формиран је „кризни тим“ који такве и сличне ситуације треба да спречи.

А популарности овогодишње церемоније требало је да допринесу и наступи две номиноване за најбољу оригиналну пјесму – Лејди Гаге и Ријане. Ипак, Лејди Гага како је најављено неће присуствовати додјели, јер снима наставак „Џокера“. Остаје да видимо какав перформанс је припремила Ријана која је номинована за песму „Лифт Ме Уп“ из филма „Црни Пантер: Ваканда заувијек”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана