Noć bez sna za filmofile – zašto večerašnju dodjelu „Oskara“ ne treba da propustite

GS
Noć bez sna za filmofile – zašto večerašnju dodjelu „Oskara“ ne treba da propustite

Za sve filmofile ovo će biti noć bez sna, jer će u Dolbi teatru po 95. put biti dodjeljene najprestižnije filmske nagrade – „Oskari“.

Prvi put od 1933. godine, dakle u posljednjih 90 godina, u trci za najboljeg glumca svi su prvi put nominovani. Zapravo od svih desetoro nominovanih glavnih glumaca, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, jedina Oskarovka je Kejt Blančet. Ona se ove godine takmiči za svoju treću statuetu ulogom u filmu „Tar“. To je deseto ostvarenje koje je nominovano za „Oskara“, a u kojem je maestralna glumica imala ulogu.

Od 20 nominovanih u četiri kategorije (najbolji glavni glumac, najbolja glavna glumica, najbolja sporedna muška uloga i najbolja sporedna ženska uloga) 16 njih prvi put ima priliku da ponese ovo laskavo priznanje – što je rekord.

Stiven Spilberg nominovan je deveti put za najbolju režiju. Ove godine za ostvarenje „Fabelmanovi“. Spilberg je jedini režiser kojem je pošlo za rukom da u čak šest decenija ostvari nominaciju. I to nije sve, sa sedam nominacija za „Fabelmanove", Spilbergovi filmovi su ostvarili ukupno 146 nominacija za „Oskara“ – što je najviše do sada. Vilijam Vajler je drugi sa 127 nominacija za svoje filmove.

„Fabelmanovi“ su Spilbergu donijeli i 12. nominaciju za najbolji film, što je najviše što je iko do sada postigao.

Ovo je prva godina da je svih pet nominovanih za najbolju režiju takođe nominovano za pisanje scenarija svojih filmova.

Najveći favorit ove godine, bar sudeći po kladionicama, je ostvarenje „Sve u isto vrijeme“ sa 11 nominacija. Glavna rola u tom filmu pripala je Mišel Jeo, koja ukoliko osvoji „Oskara“ biće prva Azijatkinja koja je dobitnica ove nagrade.

Interesantno je i da su prvi put od 1977. godine dva filma – „Sve u isto vrijeme“ i „Duhovi ostrva“ dobila po četiri nominacije za glumu.

„Na zapadu ništa novo“ je prvi film na njemačkom jeziku nominovan za najbolji film (iako je Njemačka najnominovanija zemlja van engleskog govornog područja u 21. veku – ima devet nominacija). Ovo je peta godina zaredom da je film koji nije na engleskom jeziku nominovan za najbolji film.

U ovogodišnjoj trci za najbolji film nalaze se i dva nastavka – „Avatar: Put vode“ i „Top gan: Maverik“ (s tim što je prvi deo Avatara takođe bio u konkurenciji za „Oskara“, a „Top gan“ nije). To su i dva ostvarenja sa najvećom zaradom u 2022. godini, a ovo je prvi put od 1982. godine da su dva filma koja su najviše zaradila nominovana za najbolji film.

Kada je reč o glumcima, Džad Herš oborio je rekord u razmaku između dvIJe nominacije – ove godine nominovan je za najboljeg sporednog glumca u filmu „Fabelmanovi" i to posle čak 42 godine. Do sada je taj rekord držao Henri Fonda sa 41 godinom „pauze“.

Osamdesetsedmogodišnji Džad Herš je drugi najstariji nominovani za glumu svih vremena. Jedino je Kristofer Plamer bio malo stariji, imao je 88 godina kada je nominovan za film „Sav novac svijeta“.

Ipak, najstariji nominovani je Džon Vilijams, koji je sa 91 godinom najstarija osoba koja se ikada takmičila za najprestižniju statuetu u filmskom svetu. Nominovan je za najbolju originalnu muziku za „Fabelmanove“, što mu je čak 53. nominacija. Zaostaje samo za Voltom Diznijem u tom broju, koji je sa 59 nominacija najbolji svih vremena.

Zanimljiv je podatak i da je Kazuo Išiguro druga osoba, posle Džordža Bernarda Šoa, koja je nominovana za „Oskara“ nakon što je dobio Nobelovu nagradu. On je šesti dobitnik Nobelove nagrade koji je nominovan za „Oskara“.

Ove godine obilježava se 25 godina od izlaska filma „Titanik“, a upravo je ceremonija dodele na kojoj je taj film nagrađen sa jedanaest „Oskara“ imala i najveću gledanost ikada. Više od 57 miliona ljudi širom svijeta bilo je uz televizijske ekrane. Iz godine u godinu polemiše se o tome kako ceremoniji dodele „Oskara“ vratiti „stari sjaj“ i popularnost, a vidjećemo čime će nas ovogodišnja iznenaditi.

Da to iznenađenje ne bude kao prošle godine, kada je glumac Vil Smit izašao na binu i udario šamar komičaru Krisu Roku, formiran je „krizni tim“ koji takve i slične situacije treba da spreči.

A popularnosti ovogodišnje ceremonije trebalo je da doprinesu i nastupi dve nominovane za najbolju originalnu pjesmu – Lejdi Gage i Rijane. Ipak, Lejdi Gaga kako je najavljeno neće prisustvovati dodjeli, jer snima nastavak „Džokera“. Ostaje da vidimo kakav performans je pripremila Rijana koja je nominovana za pesmu „Lift Me Up“ iz filma „Crni Panter: Vakanda zauvijek”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Otvoren festival Beldoks
Otvoren festival Beldoks
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana