"Нетфликсова" серија "Сриједа" руши рекорде стриминга: Мрачни и забавни хит године

Бранислав Предојевић
"Нетфликсова" серија "Сриједа" руши рекорде стриминга: Мрачни и забавни хит године

ЛОС АНЂЕЛЕС - Телевизијска серија "Сриједа", у режији и продукцији славног Тима Бартона, постала је за само неколико дана најгледанија серија на "Нетфликсу" рушећи седмични рекорд гледаности који је поставила четврта сезона њихове франшизе "Чудне ствари".

Базирана на Сриједи Адамс, једном од ликова из култног поп серијала "Породица Адамс", серија је дословно експлодирала на листама гледаности пошто је у седмици премијере скупила импресивних 341,2 милиона сати гледања између 21. и 27. новембра, успијевајући да за само пет дана обори поменути рекорд мреже од 335,01 милион сати гледања.

Осим тога, серија је успјела да се изједначи са четвртом сезоном серије "Чудне ствари" тако што је била серија број један на "Нетфликсу" у 83 земље, при чему је потребно поменути да је овај успјех надмашио сва очекивања стриминг гиганта, који маркетиншки није био ни близу агресиван као у случају "Чудних ствари".

Сама серија је сценаристички рад тандема Алфред Гоф и Мајлс Милар, искусних занатлија са три деценије искуства у холивудској машинерији, који су написали интелигенту и забавну причу уз сјајан пародијски хумор на рачун "кенсел" културе и бројне референце на поп културу. Прича прати Сриједу Адамс, кћерку злогласне хорор породице Адамс, мрачну и паметну тинејџерку која није само изопштеник у спољном свијету већ и унутар властите куће јер не жели да буде домаћица и мајка, већ писац. Након низа инцидената родитељи је шаљу у специјалну школу "Никад више", која окупља сличну неприлагођену дјецу попут вампира, вукодлака, сирена и сличних митских бића, гдје Сриједа открива да ипак може имати пријатеље, љубав, али и озбиљне непријатеље. За све остало се побринуо легендарни режисер Тим Бартон, који је њихову причу у свом првом стриминг пројекту претворио у право ремек-дјело уз свој уникатни визуелни потпис мрачних и барокних посвета поп култури.

Генерални утисак је да је прелазак на формат дуге приче био од велике користи и за Бартона и за обожаваоце како његовог рада, тако и породице Адамс. Међутим, у "Сриједу" га је довела дјелимично његова лична веза са насловним ликом.

- Када сам прочитао овај сценарио, само ми је говорио о томе како сам се осјећао у школи и шта човјек осјећа према својим родитељима, како се осјећа као особа. То је породици Адамс дало другачију стварност. Била је то занимљива комбинација. Године 1976. отишао сам на матурско вече у средњој школи. Била је то година када је "Кери" изашла. Осјећао сам се као мушка Кери на тој матурској вечери. Осјећао сам да морам бити ту, али не бити дио тога. Знате, Сриједа и ја имамо исти поглед на свијет - рекао је Бартон.

Култни режисер је направио каријеру довођењем аутсајдера у нормални свијет на великом и малом екрану, а Сриједа свакако спада у ту категорију. Будући да је раније била секундарни лик у франшизи, дошло је вријеме да она постане звијезда, а ултраталентована глумица Џена Ортега је створила модерну и незаборавну верзију лика, стварајући прави култ код млађе публике широм планете.

Сајт "Метакритик", који користи просјек критичарских оцјена, дао је оцјену 66 од 100 на основу 26 критичара, што указује на "генерално повољне критике", али публика није имала превише дилема дајући јој оцјену 8,5 на сајту ИМДБ, што је једна од највиших оцјена у Бартоновој импресивној каријери.

Музика

Дугогодишњи Бартонов сарадник Дени Елфмен придружио се екипи серије како би компоновао оригиналну тему и заједно са Крисом Бејконом компоновао музику за цијелу сезону. Соундтрак уз оригиналну музику серије садржи неколико рок пјесама попут симфонијских верзија "Paint it Black" групе "Ролингстонс" и "Nothing Else Mateters“ састава "Металика", док је нумера "Goo Goo Myck" славног психобили бенда "Кремпс", која прати сцену школског плеса, постала феномен за себе јер је поменута сцена на "Јутјубу" за седам дана скупила седам милиона прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана