"Netfliksova" serija "Srijeda" ruši rekorde striminga: Mračni i zabavni hit godine

Branislav Predojević
"Netfliksova" serija "Srijeda" ruši rekorde striminga: Mračni i zabavni hit godine

LOS ANĐELES - Televizijska serija "Srijeda", u režiji i produkciji slavnog Tima Bartona, postala je za samo nekoliko dana najgledanija serija na "Netfliksu" rušeći sedmični rekord gledanosti koji je postavila četvrta sezona njihove franšize "Čudne stvari".

Bazirana na Srijedi Adams, jednom od likova iz kultnog pop serijala "Porodica Adams", serija je doslovno eksplodirala na listama gledanosti pošto je u sedmici premijere skupila impresivnih 341,2 miliona sati gledanja između 21. i 27. novembra, uspijevajući da za samo pet dana obori pomenuti rekord mreže od 335,01 milion sati gledanja.

Osim toga, serija je uspjela da se izjednači sa četvrtom sezonom serije "Čudne stvari" tako što je bila serija broj jedan na "Netfliksu" u 83 zemlje, pri čemu je potrebno pomenuti da je ovaj uspjeh nadmašio sva očekivanja striming giganta, koji marketinški nije bio ni blizu agresivan kao u slučaju "Čudnih stvari".

Sama serija je scenaristički rad tandema Alfred Gof i Majls Milar, iskusnih zanatlija sa tri decenije iskustva u holivudskoj mašineriji, koji su napisali inteligentu i zabavnu priču uz sjajan parodijski humor na račun "kensel" kulture i brojne reference na pop kulturu. Priča prati Srijedu Adams, kćerku zloglasne horor porodice Adams, mračnu i pametnu tinejdžerku koja nije samo izopštenik u spoljnom svijetu već i unutar vlastite kuće jer ne želi da bude domaćica i majka, već pisac. Nakon niza incidenata roditelji je šalju u specijalnu školu "Nikad više", koja okuplja sličnu neprilagođenu djecu poput vampira, vukodlaka, sirena i sličnih mitskih bića, gdje Srijeda otkriva da ipak može imati prijatelje, ljubav, ali i ozbiljne neprijatelje. Za sve ostalo se pobrinuo legendarni režiser Tim Barton, koji je njihovu priču u svom prvom striming projektu pretvorio u pravo remek-djelo uz svoj unikatni vizuelni potpis mračnih i baroknih posveta pop kulturi.

Generalni utisak je da je prelazak na format duge priče bio od velike koristi i za Bartona i za obožavaoce kako njegovog rada, tako i porodice Adams. Međutim, u "Srijedu" ga je dovela djelimično njegova lična veza sa naslovnim likom.

- Kada sam pročitao ovaj scenario, samo mi je govorio o tome kako sam se osjećao u školi i šta čovjek osjeća prema svojim roditeljima, kako se osjeća kao osoba. To je porodici Adams dalo drugačiju stvarnost. Bila je to zanimljiva kombinacija. Godine 1976. otišao sam na matursko veče u srednjoj školi. Bila je to godina kada je "Keri" izašla. Osjećao sam se kao muška Keri na toj maturskoj večeri. Osjećao sam da moram biti tu, ali ne biti dio toga. Znate, Srijeda i ja imamo isti pogled na svijet - rekao je Barton.

Kultni režiser je napravio karijeru dovođenjem autsajdera u normalni svijet na velikom i malom ekranu, a Srijeda svakako spada u tu kategoriju. Budući da je ranije bila sekundarni lik u franšizi, došlo je vrijeme da ona postane zvijezda, a ultratalentovana glumica Džena Ortega je stvorila modernu i nezaboravnu verziju lika, stvarajući pravi kult kod mlađe publike širom planete.

Sajt "Metakritik", koji koristi prosjek kritičarskih ocjena, dao je ocjenu 66 od 100 na osnovu 26 kritičara, što ukazuje na "generalno povoljne kritike", ali publika nije imala previše dilema dajući joj ocjenu 8,5 na sajtu IMDB, što je jedna od najviših ocjena u Bartonovoj impresivnoj karijeri.

Muzika

Dugogodišnji Bartonov saradnik Deni Elfmen pridružio se ekipi serije kako bi komponovao originalnu temu i zajedno sa Krisom Bejkonom komponovao muziku za cijelu sezonu. Soundtrak uz originalnu muziku serije sadrži nekoliko rok pjesama poput simfonijskih verzija "Paint it Black" grupe "Rolingstons" i "Nothing Else Mateters“ sastava "Metalika", dok je numera "Goo Goo Myck" slavnog psihobili benda "Kremps", koja prati scenu školskog plesa, postala fenomen za sebe jer je pomenuta scena na "Jutjubu" za sedam dana skupila sedam miliona pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana