“Нетфликсова” серија “Рипли” одушевила критику и публику

Бранислав Предојевић
“Нетфликсова” серија “Рипли” одушевила критику и публику

ЛОС АНЂЕЛЕС - Телевизијска серија “Рипли”, најновија адаптација култне књиге Патрише Хајсмит “Талентовани господин Рипли”, одушевила је публику стриминг сервиса “Нетфликс”.

Класик криминалистичког жанра који је књижевница објавила 1954. године је ремек-дјело криминалне психопатологије у којем је представила једног од данас најпознатијих превараната у историји популарне културе Тома Риплија. Од изласка роман је имао пет екранизација, од којих је најпознатија она из 1999. године, у којој је Мет Дејмон глумио главног антијунака, а судећи по реакција критике и публике нова, црно-бијела верзија могла би помрачити славу претходних адаптација.

Главног лика одиграо је ирски глумац Ендју Скот, најпознатији по роли свештеника у серији “Флибег”, а уз њега се појављују Дакота Фанинг као Марџ Шервуд и Џони Флин као Дики Гринлиф. Уз њих глуме и Елиот Самер, Маурицио Ломбарди, Мархерита Бај и Џон Малкович.

Серију од осам епизода креирао је, написао и режирао чувени Стивен Залијан, човјек који стоји иза сценарија за филмске класике попут: “Шиндлерове листе”, “Банде Њујорка”, “Ирац”, “Дјевојке са тетоважом змаја”, а који није штедио похвале на рачун главног глумаца.

- Ендрју има домет да игра бројне Риплијеве личности током приче, почевши од ситног криминалца, који осјећа да заслужује боље од својих оскудних околности, до некога ко може бити што год је потребно да би се то стање побољшало - рекао је Залијан. Радња прати Риплија у Њујорку у раним шездесетим, гдје га богати индустријалац Херберт Гринлиф унајмљује да отпутује у Италију и увјери његовог распусног сина Дикија да се врати кући и преузме породични посао. Риплијево прихватање посла први је корак у компликовани живот пун превара, крађе и убистава.

Серија већ има оцјену 88 одсто на сајту “Ротен томатос”, док на сајту “Метакритик” серија има просјечну оцјену од 75 од 100 на основу 38 критичара, што указује на генерално повољне критике. Такође интернет су преплавиле одушевљене реакције публике: “Тек гледам прву епизоду и морам вам рећи да су серија и Ендрју Скот истовремено прекрасни, чудни и јако узнемирујући”, пише једна корисница на “Твитеру”, док друга наводи да је Ендрју невјероватан у овој улози. “Толико тежак лик за приказивање, читава личност му се мијења из сцене у сцену, али он је поновно доказао да је један од најбољих глумаца тренутно”, опис је ове обожаватељке. Укратко, по свему судећи “Нетфликс” има нови хит.

Ауторка

Контроверзна америчка књижевница Патриша Хајсмит (1921- 1995. објавила је током каријере двадесет два романа и бројне кратке приче.

Славу је стекла по психолошким трилерима кроз које се провлачи критика друштва и моралних норми након Другог свјетског рата, а колега Грејем Грин ју је описао као “краљицу стрепење”. По њеном првом роману “Странци у возу” славни Алфред Хичкок је 1951. снимио истоимени филм. Када је 1955. године објављен “Талентовани господин Рипли” читаоцима је представљен фасцинантни антихерој који ће се појавити у још четири њена класична криминалистичка романа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана