“Netfliksova” serija “Ripli” oduševila kritiku i publiku

Branislav Predojević
“Netfliksova” serija “Ripli” oduševila kritiku i publiku

LOS ANĐELES - Televizijska serija “Ripli”, najnovija adaptacija kultne knjige Patriše Hajsmit “Talentovani gospodin Ripli”, oduševila je publiku striming servisa “Netfliks”.

Klasik kriminalističkog žanra koji je književnica objavila 1954. godine je remek-djelo kriminalne psihopatologije u kojem je predstavila jednog od danas najpoznatijih prevaranata u istoriji popularne kulture Toma Riplija. Od izlaska roman je imao pet ekranizacija, od kojih je najpoznatija ona iz 1999. godine, u kojoj je Met Dejmon glumio glavnog antijunaka, a sudeći po reakcija kritike i publike nova, crno-bijela verzija mogla bi pomračiti slavu prethodnih adaptacija.

Glavnog lika odigrao je irski glumac Endju Skot, najpoznatiji po roli sveštenika u seriji “Flibeg”, a uz njega se pojavljuju Dakota Faning kao Mardž Šervud i Džoni Flin kao Diki Grinlif. Uz njih glume i Eliot Samer, Mauricio Lombardi, Marherita Baj i Džon Malkovič.

Seriju od osam epizoda kreirao je, napisao i režirao čuveni Stiven Zalijan, čovjek koji stoji iza scenarija za filmske klasike poput: “Šindlerove liste”, “Bande Njujorka”, “Irac”, “Djevojke sa tetovažom zmaja”, a koji nije štedio pohvale na račun glavnog glumaca.

- Endrju ima domet da igra brojne Riplijeve ličnosti tokom priče, počevši od sitnog kriminalca, koji osjeća da zaslužuje bolje od svojih oskudnih okolnosti, do nekoga ko može biti što god je potrebno da bi se to stanje poboljšalo - rekao je Zalijan. Radnja prati Riplija u Njujorku u ranim šezdesetim, gdje ga bogati industrijalac Herbert Grinlif unajmljuje da otputuje u Italiju i uvjeri njegovog raspusnog sina Dikija da se vrati kući i preuzme porodični posao. Riplijevo prihvatanje posla prvi je korak u komplikovani život pun prevara, krađe i ubistava.

Serija već ima ocjenu 88 odsto na sajtu “Roten tomatos”, dok na sajtu “Metakritik” serija ima prosječnu ocjenu od 75 od 100 na osnovu 38 kritičara, što ukazuje na generalno povoljne kritike. Takođe internet su preplavile oduševljene reakcije publike: “Tek gledam prvu epizodu i moram vam reći da su serija i Endrju Skot istovremeno prekrasni, čudni i jako uznemirujući”, piše jedna korisnica na “Tviteru”, dok druga navodi da je Endrju nevjerovatan u ovoj ulozi. “Toliko težak lik za prikazivanje, čitava ličnost mu se mijenja iz scene u scenu, ali on je ponovno dokazao da je jedan od najboljih glumaca trenutno”, opis je ove obožavateljke. Ukratko, po svemu sudeći “Netfliks” ima novi hit.

Autorka

Kontroverzna američka književnica Patriša Hajsmit (1921- 1995. objavila je tokom karijere dvadeset dva romana i brojne kratke priče.

Slavu je stekla po psihološkim trilerima kroz koje se provlači kritika društva i moralnih normi nakon Drugog svjetskog rata, a kolega Grejem Grin ju je opisao kao “kraljicu strepenje”. Po njenom prvom romanu “Stranci u vozu” slavni Alfred Hičkok je 1951. snimio istoimeni film. Kada je 1955. godine objavljen “Talentovani gospodin Ripli” čitaocima je predstavljen fascinantni antiheroj koji će se pojaviti u još četiri njena klasična kriminalistička romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana