“Не играј на Енглезе” на редовном репертоару биоскопа у Српској: Пријатељство на коцки

Миланка Митрић/агенције
“Не играј на Енглезе” на редовном репертоару биоскопа у Српској: Пријатељство на коцки

БАЊАЛУКА - Клађење на утакмице и резултате енглеске фудбалске лиге прича је драмског текста Владимира Ђурђевића “Не играј на Енглезе”, који је у неколико регионалних театара оживљаван као представа, а ове године и као филм у режији Слободана Пешић.

Ово остварење, осим у биоскопе Србије, сада је стигло и на редовни репертоар биоскопа у Српској.

У овом филму своју посљедњу улогу (а прву главну у филму) остварио је покојни глумац Марко Живић, који је са Иваном Томићем и Данијелом Сичом ономад играо и у истоименој представи Београдског драмског позоришта. Представа је играна више од 14 година и више од 250 пута.

- Иако веома различитих карактера, тројица пријатеља имају заједничку страст - клађење на резултате утакмица енглеске фудбалске лиге. Овог пута за њих је клађење више од игре, јер је сваком од њих очајнички потребан новац. Током једне утакмице, прелазећи из комедије у драму и назад, неизвјесност резултата ће избацити ненадано на површину сав “прљав веш” њиховог односа. Само један резултат ће заувијек промијенити њихове животе и ставити на коцку њихово тридесетогодишње пријатељство - стоји у синопсису радње овог филма, који је београдску премијеру доживио 10. маја, а у којем ликови такође носе имена као у представи - Буле, Пикси и Паун.

Глумац Иван Томић раније је, говорећи о представи и о филму истакао да без представе не би било филма, али и да су њихове улоге сваке године доживљавале све више промјена.

- Гледали смо сви да атмосферу представе пребацимо у филм. Дивно је што сам имао прилику да у тако дугом периоду радим на улози. Ја сам постајао део те улоге, она је постајала део мене. Не знам више где престаје Буле, а почиње Иван. То је мени значајна улога - навео је он.

Он је истакао да је Живић у филму направио посебно феноменалну улогу.

- Иза њега су остале представе, серије, филмови... и овај филм. Мени је драго да сам имао са њим и Даниелом ту представу, посебно ми је драго да смо успели да снимимо филм и да ће то остати иза свих нас - рекао је Томић.

У филму, чија прича је одмакнута од оригиналног текста, глуме Франо Ласић, Весна Чипчић, Милорад Капор, Исидора Грађанин, Марија Вицковић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана