Наставак филма “Црни пантер” стигао у биоскопе: Повратак у Ваканду

Приредила: Миланка Митрић/Агенције
Наставак филма “Црни пантер” стигао у биоскопе: Повратак у Ваканду

БАЊАЛУКА – Након нових “Марвелових” филмова “Тор: Љубав и гром”, те “Доктор Стрејнџ: У мултиверзуму лудила”, који су објављени ове године, у биоскопе је стигао и “Црни пантер: Ваканда заувијек”, наставак “Црног пантера” из 2018. године.

“Црни пантер” је остварење које је освојило три “Оскара” и то за најбољу сценографију, оригиналну музику и дизајн костима, а наставак филма је права посластица за све обожаваоце филмова насталих у “Марвеловом” филмском универзуму.

- Наставак акционог “Марвеловог” филма враћа публику у краљевство Ваканда - измишљену земљу са невјероватно напредном технологијом пред којом се јавља нова пријетња, подводна нација Талокан (верзија стрип царства Атлантиде). Краљица Рамонда, Шури, Окоје и Мубаку боре се како би заштитили своје људе од упада свјетских сила које се након смрти краља Т'Чалеа намећу као опасност. Када их Намор, вођа скривеног подводног народа, упозори на глобалну пријетњу, Ваканђани морају да пронађу нова рјешења - стоји у синопсису филма који је режирао Рајан Куглер.

У главним улогама играју Летиција Рајт, Лупита Нионг, Данај Гурира, Винстон Дјук, Мартин Фриман, Доминик Торн, а према првим критикама, оцјене за овај филм су углавном позитивне.

Критичар магазина “Емпајр онлајн” Камбол Кембел филму је дао оцјену 4/5, хвалећи причу и наводећи да је филм једна складна цјелина, са израженим осјећајем за мјесто и глуму и страствена еулогија глумцу Чадвику Боузмену који је играо Црног пантера, а који је преминуо прије двије године. Боузменов лик Т'Чала у филму се појављује захваљујући технологији, а сценарио за филм је измијењен након његове смрти.

Критичар магазина “ИГН” Том Јоргенсен филму је дао оцјену 7/10, а критике су забиљежили и критичари “Гардијана” и “Ролингстоуна”.

- Ово је ефикасан и емотиван опроштај од Т'Чале, медитација о стварању сопствене будућности из болне прошлости, али с радњом која представља једну читаву нову нацију и прави пут за другачије “Марвелове” приче - забиљежио је Јоргенсен.

Филм “Црни пантер: Ваканда заувијек” је посљедње остварење у “Марвеловој” четвртој фази, те 30. “Марвелов” филм.

Филм је од данас на редовном репертоару “Синеплекса Палас”, “Синестара” и других биоскопа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана