Највећи “Шекспиријанац” Лоренс Оливије

Срна
Највећи “Шекспиријанац” Лоренс Оливије

БИЈЕЉИНА - Енглески позоришни и филмски глумац, режисер и продуцент сер Лоренс Оливије (1907-1989), највећи тумач ликова из дјела Вилијама Шекспира, умро је на данашњи дан 1989. године.

СЈАЈАН ФИЛМСКИ И ЈОШ БОЉИ ПОЗОРИШНИ ГЛУМАЦ

Већ крајем двадесетих година прошлог вијека почео је да ниже професионалне успјехе. Углавном је бирао озбиљне, често трагичне ликове.

Његове позоришне улоге Хамлета, Ричарда Трећег, Едипа, Отела, Шајлока у Млетачком трговцу и многе друге поставиле су глумачки стандард у Великој Британији који су многи покушавали да достигну.

Оливије је добитник највећег броја награда “Еми” за ТВ стваралаштво, награђиван је на фестивалу у Кану, добио је награду “Оскар” за филм “Хамлет”.

Остали филмови: “Хенри Пети”, “Ричард Трећи”, “Принц и играчица”, “Три сестре”, “Оркански висови”, “Ребека”, “Леди Хамилтон”, “Кери”, “Отело”, “Спартак” , “Картум”, “Понос и предрасуде”, “Бани Лејк је нестала”, “Маратонац”...

Оливијеова каријера трајала је више од шест деценија. Наступио је у више од 120 позориших представа, тумачио је и лик Чеховљевог “Ујка Вање”.

Године 1999. Амерички филмски институт сврстао га је у сам врх мушких филмских звијезда свих времена.

ОЛИВИЈЕ МОЖЕ СВЕ НА СЦЕНИ

О снази интерпретација Лоренса Оливије у позоришту говорио је и највећи српски и екс-југословенски шекспиролог др Никола Кољевић.

Говорећи о драми “Ричард Трећи” и недоумицама да ли је Шекспир “пребрзо” и “неувјерљиво” извео преображај лејди Ане, која је нагло пристала да се уда за убицу свога мужа и оца, Кољевић се позвао на главног глумца и отклонио све дилеме.

“Свако ко је у Краљевском позоришту у Лондону гледао Лоренса Оливијеа у улози Ричарда Трећег - не поставља такво питање”.

МЕРИЛИН И ХОФМАН КАО МЛАЂЕ КОЛЕГЕ

Познато је да је Оливије имао велики ауторитет међу највећим филмским звијездама свог доба.

На снимању филма “Принц и играчица”, који је режирао и у којем је глумио главну улогу, често је китиковао Мерилин Монро.

Оливије је својим примједбама, у жељи да “раздрма” глумицу, потпуно захладио њихов однос у сврху успјеха филма.

У чувеном филму “Маратонац” глумио је нацистичког бјегунца, а Дастин Хофман жртву која се бави трчањем.

Током снимања једне од сцена Оливије је упитао тада младог Хофмана - зашто је тако исцрпљен.

“Цијеле ноћи сам трчао да бих изгледао овако уморно”, одговорио је Хофман.

“Али, ја сам мислио да сте ви глумац”, одговорио је славни Оливије.

Филм “Маратонац” сматра се једним од најсмјелијих и најефектнијих трилера свих времена.

Оливије је био први умјетнички директор Британског државног позоришта, а данас његова главна позорница носи име сер Лоренса Оливијеа

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана