Najveći “Šekspirijanac” Lorens Olivije

Srna
Najveći “Šekspirijanac” Lorens Olivije

BIJELjINA - Engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent ser Lorens Olivije (1907-1989), najveći tumač likova iz djela Vilijama Šekspira, umro je na današnji dan 1989. godine.

SJAJAN FILMSKI I JOŠ BOLjI POZORIŠNI GLUMAC

Već krajem dvadesetih godina prošlog vijeka počeo je da niže profesionalne uspjehe. Uglavnom je birao ozbiljne, često tragične likove.

Njegove pozorišne uloge Hamleta, Ričarda Trećeg, Edipa, Otela, Šajloka u Mletačkom trgovcu i mnoge druge postavile su glumački standard u Velikoj Britaniji koji su mnogi pokušavali da dostignu.

Olivije je dobitnik najvećeg broja nagrada “Emi” za TV stvaralaštvo, nagrađivan je na festivalu u Kanu, dobio je nagradu “Oskar” za film “Hamlet”.

Ostali filmovi: “Henri Peti”, “Ričard Treći”, “Princ i igračica”, “Tri sestre”, “Orkanski visovi”, “Rebeka”, “Ledi Hamilton”, “Keri”, “Otelo”, “Spartak” , “Kartum”, “Ponos i predrasude”, “Bani Lejk je nestala”, “Maratonac”...

Olivijeova karijera trajala je više od šest decenija. Nastupio je u više od 120 pozoriših predstava, tumačio je i lik Čehovljevog “Ujka Vanje”.

Godine 1999. Američki filmski institut svrstao ga je u sam vrh muških filmskih zvijezda svih vremena.

OLIVIJE MOŽE SVE NA SCENI

O snazi interpretacija Lorensa Olivije u pozorištu govorio je i najveći srpski i eks-jugoslovenski šekspirolog dr Nikola Koljević.

Govoreći o drami “Ričard Treći” i nedoumicama da li je Šekspir “prebrzo” i “neuvjerljivo” izveo preobražaj lejdi Ane, koja je naglo pristala da se uda za ubicu svoga muža i oca, Koljević se pozvao na glavnog glumca i otklonio sve dileme.

“Svako ko je u Kraljevskom pozorištu u Londonu gledao Lorensa Olivijea u ulozi Ričarda Trećeg - ne postavlja takvo pitanje”.

MERILIN I HOFMAN KAO MLAĐE KOLEGE

Poznato je da je Olivije imao veliki autoritet među najvećim filmskim zvijezdama svog doba.

Na snimanju filma “Princ i igračica”, koji je režirao i u kojem je glumio glavnu ulogu, često je kitikovao Merilin Monro.

Olivije je svojim primjedbama, u želji da “razdrma” glumicu, potpuno zahladio njihov odnos u svrhu uspjeha filma.

U čuvenom filmu “Maratonac” glumio je nacističkog bjegunca, a Dastin Hofman žrtvu koja se bavi trčanjem.

Tokom snimanja jedne od scena Olivije je upitao tada mladog Hofmana - zašto je tako iscrpljen.

“Cijele noći sam trčao da bih izgledao ovako umorno”, odgovorio je Hofman.

“Ali, ja sam mislio da ste vi glumac”, odgovorio je slavni Olivije.

Film “Maratonac” smatra se jednim od najsmjelijih i najefektnijih trilera svih vremena.

Olivije je bio prvi umjetnički direktor Britanskog državnog pozorišta, a danas njegova glavna pozornica nosi ime ser Lorensa Olivijea

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana