Најновији филм Поланског отвара бесплатан онлајн филмски фестивал “Moj Off”

ГС
Најновији филм Поланског отвара бесплатан онлајн филмски фестивал “Moj Off”

Када је прослављени писац Емил Зола објавио чланак „Оптужујем” којим је заузео цијелу насловну страну листа “Орор” супротстављајући се великом броју кључних људи Француске, афера Драјфус добила је свој врхунц и остала упамћена и препознатљива до данас.

Најновији филм редитеља Романа Поланског, остварење „Оптужујем”, чија је тема управо чувена афера с краја 19. века која је уздрмала и дубоко подјелила француско друштво, отвориће први бесплатан Онлине филмски фестивал - МОЈ ОФФ, у петак 27. марта у 21х, на сајту mojoff.net

Након свјетске премијере на престижном Међународном филмском фестивалу у Венецији, на ком је Полански за филм „Оптужујем” освојио Сребрног лавa – Гран при жирија и FIPRESCI награду жирија, али и три Цезар награде (за режију, адаптирани сценарио и костим), филм је имао домаћу премијеру на 48. ФЕСТ-у. На најновијем виртуелном филмском фестивалу МОЈ ОФФ публика из Србије, Црне Горе и БиХ моћи ће сада и онлине премијерно да погледа остварење Поланског.

Снимљена на основу истоименог романа британског писца Роберта Хариса, са којим је Полански већ сарађивао на филму „Писац из сJенке” (2010.), драма “Оптужујем”, осврће се на чувену озлоглашену Драјфусову аферу када је 1895. године млади француски официр јеврејског порекла Алфред Драјфус ражалован због сумње да је њемачки шпијун и потом осуђен на доживотно заточеништво на Ђавољем острву. Међу свједоцима његовог понижења нашао се и мајор Жорж Пикар који након што је промовисан у начелника контраобавештајне службе, открива да се војне тајне и даље одају Њемцима и потом и сам лично упада у опасну мрежу превара које постају претња, не само његовој части него и његовом животу.

У улози историјске личности, француског официра Жоржа Пикара који је ризиковао живот и каријеру борећи се да објелодани истину о Драјфусу, нашао се познати француски глумац Жан Дижарден добитник награде Оскар (“Умјетник”). У осталим улогама: Емануел Сење, Луи Гарел, Матју Амалрик и други.

Прво издање бесплатног Онлине филмског фестивала - МОЈ ОФФ биће одржано од 27. марта до 10. априла, а публика ће имати прилику да на једној виртуелној „локацији” погледа 65 актуелна играна и документарна остварења, међу којима и наслове намјењене дјеци и тинејџерима.

Снимљени у различитим свјетским продукцијама и копродукцијама издвојени филмови биће подјељени у пет програмских цјелина – Великани филма, Кидс фест представља, Породична авантура, Документарни врхунци, као и програм Виђено невиђено.

(B92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана