Najnoviji film Polanskog otvara besplatan onlajn filmski festival “Moj Off”

GS
Najnoviji film Polanskog otvara besplatan onlajn filmski festival “Moj Off”

Kada je proslavljeni pisac Emil Zola objavio članak „Optužujem” kojim je zauzeo cijelu naslovnu stranu lista “Oror” suprotstavljajući se velikom broju ključnih ljudi Francuske, afera Drajfus dobila je svoj vrhunc i ostala upamćena i prepoznatljiva do danas.

Najnoviji film reditelja Romana Polanskog, ostvarenje „Optužujem”, čija je tema upravo čuvena afera s kraja 19. veka koja je uzdrmala i duboko podjelila francusko društvo, otvoriće prvi besplatan Online filmski festival - MOJ OFF, u petak 27. marta u 21h, na sajtu mojoff.net

Nakon svjetske premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski za film „Optužujem” osvojio Srebrnog lava – Gran pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija, ali i tri Cezar nagrade (za režiju, adaptirani scenario i kostim), film je imao domaću premijeru na 48. FEST-u. Na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu MOJ OFF publika iz Srbije, Crne Gore i BiH moći će sada i online premijerno da pogleda ostvarenje Polanskog.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu „Pisac iz sJenke” (2010.), drama “Optužujem”, osvrće se na čuvenu ozloglašenu Drajfusovu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je njemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu. Među svjedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar koji nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe, otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Njemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara koji je rizikovao život i karijeru boreći se da objelodani istinu o Drajfusu, našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden dobitnik nagrade Oskar (“Umjetnik”). U ostalim ulogama: Emanuel Senje, Lui Garel, Matju Amalrik i drugi.

Prvo izdanje besplatnog Online filmskog festivala - MOJ OFF biće održano od 27. marta do 10. aprila, a publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj „lokaciji” pogleda 65 aktuelna igrana i dokumentarna ostvarenja, među kojima i naslove namjenjene djeci i tinejdžerima.

Snimljeni u različitim svjetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podjeljeni u pet programskih cjelina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.

(B92)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana