На РТРС-у почело емитовање документарно-играног серијала “Учитељ у ланцима”: Оживљена прича о Вељку Чубриловићу

Миланка Митрић
На РТРС-у почело емитовање документарно-играног серијала “Учитељ у ланцима”: Оживљена прича о Вељку Чубриловићу

ГРАДИШКА - Када примиш ово писмо, мој дух лебдеће над тобом и нашим чедом, милом Надом. Твој Вељко оставиће ову “долину суза”, а ништа нема да остави теби, мила моја и нашем дјетету, него своју неизмјерну љубав према вама.

 

Написано је ово у посљедњем писму учитеља Вељка Чубриловића из Градишке, прије него што је 1915. године над њим извршена смртна казна.

Посљедње ријечи у јавност су дошле јер је његов тамничар, сажаливши се, преписао писмо прије спаљивања, како је наредио суд, а Чубриловићев лик оживљен је у документарно-играном серијалу “Учитељ у ланцима”.

Прва епизода овог серијала названа “Од Леденица до Прибоја” емитована је на Радио-телевизији Републике Српске. Серијал је урађен у облику филма и серије, а три епизоде биће емитоване на РТРС-у уторком од 21.45, након чега ће бити емитован истоимени филм.

- Дошли смо до важних докумената који до сада нису ни објављени. Разговарали смо са потомцима Вељка Чубриловића и покушали да у филму објаснимо ко је он био и каква је била његова историјска улога - рекао је аутор Милан Пилиповић раније, осврћући се на стварање овог филма, које је трајало око двије године.

Чубриловић је био члан “Младе Босне”, који је осуђен на смрт и био погубљен због учествовања у Сарајевском атентату 1914. године. Посљедње године живота провео је радећи у школи у Прибоју код Лопара. Та школа данас носи његово име.

- Већина људи још није свјесна значаја овог човјека за демократизацију и ослобођење наших крајева, а прошло је више од стотину година чекања да се прича о Вељку Чубриловићу на прави начин афирмише у његовом родном граду - навео је Пилиповић.

Као сценариста документарног дијела филма, на овом остварењу радио је кустос-историчар Завичајног музеја Бојан Вујчић, а сценариста играног дијела филма је директор и глумац Градског позоришта Градишка Драшко Видовић.

У филму глуме Драшко Видовић, Златан Видовић, Миљка Брђанин, Адмир Мешић и други.

Филм је снимљен у продукцији Завичајног музеја Градишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана