Na RTRS-u počelo emitovanje dokumentarno-igranog serijala “Učitelj u lancima”: Oživljena priča o Veljku Čubriloviću

Milanka Mitrić
Na RTRS-u počelo emitovanje dokumentarno-igranog serijala “Učitelj u lancima”: Oživljena priča o Veljku Čubriloviću

GRADIŠKA - Kada primiš ovo pismo, moj duh lebdeće nad tobom i našim čedom, milom Nadom. Tvoj Veljko ostaviće ovu “dolinu suza”, a ništa nema da ostavi tebi, mila moja i našem djetetu, nego svoju neizmjernu ljubav prema vama.

 

Napisano je ovo u posljednjem pismu učitelja Veljka Čubrilovića iz Gradiške, prije nego što je 1915. godine nad njim izvršena smrtna kazna.

Posljednje riječi u javnost su došle jer je njegov tamničar, sažalivši se, prepisao pismo prije spaljivanja, kako je naredio sud, a Čubrilovićev lik oživljen je u dokumentarno-igranom serijalu “Učitelj u lancima”.

Prva epizoda ovog serijala nazvana “Od Ledenica do Priboja” emitovana je na Radio-televiziji Republike Srpske. Serijal je urađen u obliku filma i serije, a tri epizode biće emitovane na RTRS-u utorkom od 21.45, nakon čega će biti emitovan istoimeni film.

- Došli smo do važnih dokumenata koji do sada nisu ni objavljeni. Razgovarali smo sa potomcima Veljka Čubrilovića i pokušali da u filmu objasnimo ko je on bio i kakva je bila njegova istorijska uloga - rekao je autor Milan Pilipović ranije, osvrćući se na stvaranje ovog filma, koje je trajalo oko dvije godine.

Čubrilović je bio član “Mlade Bosne”, koji je osuđen na smrt i bio pogubljen zbog učestvovanja u Sarajevskom atentatu 1914. godine. Posljednje godine života proveo je radeći u školi u Priboju kod Lopara. Ta škola danas nosi njegovo ime.

- Većina ljudi još nije svjesna značaja ovog čovjeka za demokratizaciju i oslobođenje naših krajeva, a prošlo je više od stotinu godina čekanja da se priča o Veljku Čubriloviću na pravi način afirmiše u njegovom rodnom gradu - naveo je Pilipović.

Kao scenarista dokumentarnog dijela filma, na ovom ostvarenju radio je kustos-istoričar Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić, a scenarista igranog dijela filma je direktor i glumac Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović.

U filmu glume Draško Vidović, Zlatan Vidović, Miljka Brđanin, Admir Mešić i drugi.

Film je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana