На предстојећем београдском "Фесту" шест домаћих премијера

Срна
На предстојећем београдском "Фесту" шест домаћих премијера

БЕОГРАД - На Међународном филмском фестивалу "Фест", који ће бити одржан од 7. до 16. маја на неколико локација у Београду, премијерно ће бити приказано шест домаћих дугометражних филмова и двије мањинске српске копродукције.

У главном такмичарском програму публика ће моћи да види филмове "Оаза" Ивана Икића, "Жив човјек" Олега Новковића и "Лихвар" Немање Ћеранића, саопштено је из "Феста".

У селекцији "Фест фокус" биће приказано остварење "Прољећна пјесма" Наталије Аврамовић и документарно-анимирани филм "Призори из живота џукца" Тање Брзаковић, док ће документарни филм "Крека: Ловац на снове" Слободана Иветића, о чувеном сценографу Миљену Кљаковићу Креки, бити приказан на свечаном затварању фестивала.

Овогодишњи програм "Феста", 49. по реду, представиће више од 70 премијерних филмова најновије свјетске кинематографије у седам програмских цјелина.

Филм "Оаза" премијерно је приказан прошле године на престижном Венецијанском филмском фестивалу гдје је освојио награду за најбољи европски филм у секцији "Дани аутора", коју додјељује мрежа "Европа синемас", а радња прати три особе у институцији за младе са посебним потребама. Радња филма "Жив човјек" прати некадашњег члана култног бенда "Синови" Игора Ђелића-Ђелу, који живи са женом Сунчицом са којом има доста проблема, али и много година проведених заједно.

Улоге тумаче Никола Ђуричко, Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић...

Филм "Лихвар" бави се једним даном у животу зеленаша у малом граду у Србији, коме се живот окреће наглавачке због глупости у тренутку када је био на корак до сна.

У главним улогама су Душан Петковић, Страхиња Блажић, Златан Видовић, Јово Максић, Бранко Видаковић.

У филму "Прољећна пјесма" главни лик је млада редитељка Петра, самохрана мајка, која покушава да нормализује свој живот послије развода и спрема се да сними филм о пјесникињи Десанки Максимовић.

Улоге тумаче Михаела Стаменковић, Иван Ђорђевић Џуди, Ђорђе Ђоковић, Милан Колак, Светозар Цветковић, Даница Максимовић и други.

Документарно-анимирано остварење "Призори из живота џукца" кроз седам призора прати живот и судбине паса луталица са маргине нашег друштва, наводећи нас да преиспитамо однос према њима. Гласове јунацима су дали Јелена Босанац, Аница Добра, Момчило Бајагић Бајага, Мирјана Карановић и други.

Документарни филм "Крека: Ловац на снове" прати каријеру познатог филмског сценографа Миљена Кљаковића - Креке, који је дао непроцјењив допринос домаћем и свјетском филмском стваралаштву.

Својом причом, уз до сад необјављене материјале из личне архиве и разговоре са најеминентнијим ауторима седме умјетности, глумцем Џонијем Депом, редитељем Беријем Левинсоом, директором фотографије Виторијом Стораром, редитељем Маџидом Маџидијем, сценаристом Брајаном Хелгеландом и многим другим, открива неухватљиве тренутке скривене иза филмске камере. У главном такмичарском програму "Феста" наћи ће се и двије мањинске српске копродукције.

Филм "Застој" редитеља Винка Модерндорфера (Словенија, Србија, Сјеверна Македонија), који ће имати свјетску премијеру на овом фестивалу, прати два брачна пара из различитих друштвених слојева, који на први поглед немају ништа заједничко. Несрећа и трагични догађај спајају их судбоносно у једној ноћи и највјероватније повежу до краја живота.

У средишту радње филма "Потенцијални кандидат" Ерцана Кесала (Турска, Србија) је Кемал који припрема свечану вечеру надајући се да ће га на њој предсједник партије прогласити кандидатом за градоначелника.

Фестивал се ове године одржава под слоганом "Повратак у будућност" са намјером да, као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

Међународни филмски фестивал "Фест" ће ове године бити одржан уз поштовање свих епидемилошких мјера Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана