Na predstojećem beogradskom "Festu" šest domaćih premijera

Srna
Na predstojećem beogradskom "Festu" šest domaćih premijera

BEOGRAD - Na Međunarodnom filmskom festivalu "Fest", koji će biti održan od 7. do 16. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano šest domaćih dugometražnih filmova i dvije manjinske srpske koprodukcije.

U glavnom takmičarskom programu publika će moći da vidi filmove "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovjek" Olega Novkovića i "Lihvar" Nemanje Ćeranića, saopšteno je iz "Festa".

U selekciji "Fest fokus" biće prikazano ostvarenje "Proljećna pjesma" Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković, dok će dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

Ovogodišnji program "Festa", 49. po redu, predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina.

Film "Oaza" premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu gdje je osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji "Dani autora", koju dodjeljuje mreža "Evropa sinemas", a radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Radnja filma "Živ čovjek" prati nekadašnjeg člana kultnog benda "Sinovi" Igora Đelića-Đelu, koji živi sa ženom Sunčicom sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno.

Uloge tumače Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić...

Film "Lihvar" bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna.

U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković.

U filmu "Proljećna pjesma" glavni lik je mlada rediteljka Petra, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život poslije razvoda i sprema se da snimi film o pjesnikinji Desanki Maksimović.

Uloge tumače Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović i drugi.

Dokumentarno-animirano ostvarenje "Prizori iz života džukca" kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Glasove junacima su dali Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović i drugi.

Dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića - Kreke, koji je dao neprocjenjiv doprinos domaćem i svjetskom filmskom stvaralaštvu.

Svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umjetnosti, glumcem Džonijem Depom, rediteljem Berijem Levinsoom, direktorom fotografije Vitorijom Storarom, rediteljem Madžidom Madžidijem, scenaristom Brajanom Helgelandom i mnogim drugim, otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. U glavnom takmičarskom programu "Festa" naći će se i dvije manjinske srpske koprodukcije.

Film "Zastoj" reditelja Vinka Moderndorfera (Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija), koji će imati svjetsku premijeru na ovom festivalu, prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najvjerovatnije povežu do kraja života.

U središtu radnje filma "Potencijalni kandidat" Ercana Kesala (Turska, Srbija) je Kemal koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsjednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" sa namjerom da, kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Međunarodni filmski festival "Fest" će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemiloških mjera Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana