На отказаном Кану 56 филмова

Миланка Митрић
На отказаном Кану 56 филмова

КАН - Иако је овогодишње, 73. издање Канског фестивала отказано, организатори су објавили званични избор филмова који су требали бити приказани на овој престижној филмској смотри.

Селекција изабраних филмова обухвата 56 остварења, а током године биће приказани у биоскопима и на другим фестивалима.

- У оваквим околностима, физичко издање Кана било је тешко замислити, па смо морали урадити нешто другачије. Вјерујем да ће сви разумјети да класично одржавање ове године није могуће - навео је умјетнички директор фестивала Франсоа Фремо.

Славни редитељи Вес Андерсон, Стив Меквин, Наоми Кавазе и други, режисери су чији су се филмови већ налазили у селекцији фестивала, а овај пут изабрани су у програму ветерана.

У програму аутора који први пут учествују је 14 филмова, а званична селекција обухватиће и 15 дебитантских филмова, пет комедија, четири анимирана филма, три документарца и омнибус о Хонгконгу.

Изабрани филмови били би у главном програму фестивала или у селекцијама “Извјестан поглед” и “Поноћне пројекције”.

Један од филмова Веса Андерсона који ће бити приказан је “The French Dispatch”, описан као љубавно писмо новинарима. Радња се догађа у француском сједишту фиктивног магазина налик “Њујоркеру”.

Окупља глумачку екипу у којој су Бил Мареј, Тилда Свинтон и Бенисио дел Торо, па се претпоставља да би управо Андерсонов филм био приказан на отварању 73. Канског фестивала, да је одржан у планираном термину у мају.

Међу филмовима су и “Ете 85” Франсоа Озона, “Праве мајке” јапанске режисерке Наоми Кавазе, те “Lovers Rock” и “Мангрове” британског режисера Стива Меквина, као и “Друк” данског режисера Томаса Винтерберга.

Према наводима умјетничког директора фестивала Франсоа Фремоа, рекордних 2.067 филмова разматрано је за овогодишњи програм. Од разматраних филмова, 29 је француских остварења, што би према његовом мишљењу могло да буде добар програм за додјелу награда “Цезар”, француске верзије “Оскара”.

Филмови који буду изабрани у Кану, буду позвани на фестивале као што су фестивали у Локарну, Торонту, Сан Себастијану, Њујорку, Лиону и Риму, а промјена ове године је и та што ће поједини филмови бити премијерно приказани у такмичарском програму фестивала у Сан Себастијану.

Поједини филмови биће приказани на фестивалу у Венецији, који ће бити одржан у септембру.

Планирано је и организовање биоскопских догађаја, које је Фремо назвао “Cannes hors les murs”, односно, “Кан изван зидова”.

“Сутон”

Међу изабраним филмовима на Канском фестивалу нашао се литвански “Сутон” Шарунаса Бартаса, у чијој је продукцији учествовала и Србија. Та историјска драма копродукција је Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије.

Радња је смјештена у 1948. годину у Литванију.

- Рат је готов, али земља живи у биједи. Млади Унте припадник је партизанског покрета који се опире совјетској окупацији. Позиције у тој борби нису једнаке, али ће ова очајничка борба одлучити будућност читавог становништва - наведено је у синопсису филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана