Na otkazanom Kanu 56 filmova

Milanka Mitrić
Na otkazanom Kanu 56 filmova

KAN - Iako je ovogodišnje, 73. izdanje Kanskog festivala otkazano, organizatori su objavili zvanični izbor filmova koji su trebali biti prikazani na ovoj prestižnoj filmskoj smotri.

Selekcija izabranih filmova obuhvata 56 ostvarenja, a tokom godine biće prikazani u bioskopima i na drugim festivalima.

- U ovakvim okolnostima, fizičko izdanje Kana bilo je teško zamisliti, pa smo morali uraditi nešto drugačije. Vjerujem da će svi razumjeti da klasično održavanje ove godine nije moguće - naveo je umjetnički direktor festivala Fransoa Fremo.

Slavni reditelji Ves Anderson, Stiv Mekvin, Naomi Kavaze i drugi, režiseri su čiji su se filmovi već nalazili u selekciji festivala, a ovaj put izabrani su u programu veterana.

U programu autora koji prvi put učestvuju je 14 filmova, a zvanična selekcija obuhvatiće i 15 debitantskih filmova, pet komedija, četiri animirana filma, tri dokumentarca i omnibus o Hongkongu.

Izabrani filmovi bili bi u glavnom programu festivala ili u selekcijama “Izvjestan pogled” i “Ponoćne projekcije”.

Jedan od filmova Vesa Andersona koji će biti prikazan je “The French Dispatch”, opisan kao ljubavno pismo novinarima. Radnja se događa u francuskom sjedištu fiktivnog magazina nalik “Njujorkeru”.

Okuplja glumačku ekipu u kojoj su Bil Marej, Tilda Svinton i Benisio del Toro, pa se pretpostavlja da bi upravo Andersonov film bio prikazan na otvaranju 73. Kanskog festivala, da je održan u planiranom terminu u maju.

Među filmovima su i “Ete 85” Fransoa Ozona, “Prave majke” japanske režiserke Naomi Kavaze, te “Lovers Rock” i “Mangrove” britanskog režisera Stiva Mekvina, kao i “Druk” danskog režisera Tomasa Vinterberga.

Prema navodima umjetničkog direktora festivala Fransoa Fremoa, rekordnih 2.067 filmova razmatrano je za ovogodišnji program. Od razmatranih filmova, 29 je francuskih ostvarenja, što bi prema njegovom mišljenju moglo da bude dobar program za dodjelu nagrada “Cezar”, francuske verzije “Oskara”.

Filmovi koji budu izabrani u Kanu, budu pozvani na festivale kao što su festivali u Lokarnu, Torontu, San Sebastijanu, Njujorku, Lionu i Rimu, a promjena ove godine je i ta što će pojedini filmovi biti premijerno prikazani u takmičarskom programu festivala u San Sebastijanu.

Pojedini filmovi biće prikazani na festivalu u Veneciji, koji će biti održan u septembru.

Planirano je i organizovanje bioskopskih događaja, koje je Fremo nazvao “Cannes hors les murs”, odnosno, “Kan izvan zidova”.

“Suton”

Među izabranim filmovima na Kanskom festivalu našao se litvanski “Suton” Šarunasa Bartasa, u čijoj je produkciji učestvovala i Srbija. Ta istorijska drama koprodukcija je Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije.

Radnja je smještena u 1948. godinu u Litvaniju.

- Rat je gotov, ali zemlja živi u bijedi. Mladi Unte pripadnik je partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ova očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva - navedeno je u sinopsisu filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana